Održana konferencija ''Moć vještina'' u Osijeku

  • Slika /slike/2022/Vijesti/0f55f6ed-5fe4-4d66-b4e3-29a134f9d364.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Danas je u Osijeku održana konferencija „Moć vještina“ u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike koja je imala za cilj potaknuti raspravu o regulatornim okvirima, trendovima i novim tehnologijama u području razvijanja osnovnih vještina kod odraslih kao i razvijanja vještina koje su trenutačno najtraženije na tržištu rada.

Na konferenciji su, između ostalih, sudjelovali državni tajnici u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš i Dragan Jelić, Osječko-baranjski župan Ivan Anušić, zamjenica gradonačelnika grada Osijeka Jasenka Crnković, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar i direktorica Manpower grupe za Republiku Hrvatsku Zorica Brečić.

„Iznimno je važno osigurati kontinuirani, kvalitetan i brz razvoj relevantnih vještina za radnu snagu koja je ključ za dugoročnu konkurentnost Hrvatske“, istaknuo je državni tajnik Ivan Vidiš.

Državni tajnik Dragan Jelić istaknuo je kako će se u sljedećem financijskom razdoblju kroz fondove EU poput Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) osigurati velika sredstva za mjere aktivne politike zapošljavanja koje će, između ostaloga, imati u fokusu i ranjive skupine kako bi se što prije integrirale u društvo.

U sklopu Konferencije održala se panel rasprava na temu „Važnost razvoja vještina i usavršavanja za zapošljavanje i konkurentnost“ te popratni događaj „Skills lab“ na kojem su se zainteresirani sudionici mogli upoznati s VR digitalnim rješenjima koja su izrađena u okviru projekta „Moć vještina“.

Konferencija je bila namijenjena donositeljima politika na nacionalnoj i institucionalnoj razini, poslodavcima te svima ostalima koji prate i sudjeluju u razvoju andragoškog pristupa usavršavanja i obrazovanja.

U sklopu konferencije predstavljene su Mjere aktivne politike zapošljavanja 2022. za što će se izdvojiti više od milijardu kuna za set mjera poput samozapošljavanja, zapošljavanje, obrazovanje nezaposlenih, očuvanje radnih mjesta kao i poticanje mobilnosti radne snage.

Također, predstavljen je i sustav vaučera koji će započeti u travnju 2022. godine, a koji ima za cilj potaknuti cjeloživotno učenje i stjecanje novih vještina zaposlenih i nezaposlenih osoba.

Zorica Brečić direktorica Manpower grupe za RH istaknula je kako su prepoznali važnost razvoja vještina niskokvalificiranih radnika te u suradnji s partnerima razvili proces usavršavanja vještina zaposlenima i nezaposlenima uz stručno vodstvo.

Projekt „Moć vještina” (Skills Power) pokrenut je u veljači prošle godine koji u fokus stavlja niskokvalificirane nezaposlene i zaposlene osobe, s posebnim naglaskom na ranjive društvene skupine, kao i na poslodavce i ostale dionike u procesu usavršavanja. Kroz projekt se želi dati primjer dobre prakse u revolucionaliziranju pristupa usavršavanja, prateći nove trendove, tehnologije i mjere na tržištu rada te u procesu cjeloživotnog učenja.

Projekt se provodi u partnerstvu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, tvrtke ManpowerGroup Hrvatska te Romske organizacije mladih Hrvatske.

Pisane vijesti