Državni tajnik Ivan Vidiš sudjelovao na sastanku EPSCO Vijeća u Bruxellesu

Slika /slike/2022/Vijesti/IMG-20220314-WA0004.jpg
U Bruxellesu se 14. ožujka 2022. godine održao sastanak Vijeća EU u formatu ministara nadležnih za zapošljavanje i socijalnu politiku (EPSCO). U ime Republike Hrvatske na sastanku je sudjelovao državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš.

Vijeće je započelo informacijama o situaciji u Ukrajini, o čemu se raspravljalo i na radnom ručku uz sudjelovanje predstavnika Crvenog križa.  Republika Hrvatska i ostale države članice izrazile su solidarnost s Ukrajinom, žaljenje za svim žrtvama te najoštrije osudile rusku oružanu agresiju na Ukrajinu.

Državni tajnik Vidiš je istaknuo kako je Republika Hrvatska donijela Odluku o uvođenju privremene zaštite za raseljene osobe koje su napustile Ukrajinu, kako bi im se omogućio pristup smještaju, zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju. Republika Hrvatska poduzima sve potrebne radnje kako bi se ljudima, koji su zbog ruske agresije morali napustiti svoje domove, u Hrvatskoj osigurao što normalniji i što primjereniji život.

U jutarnjem dijelu Vijeća ministri su raspravljali o borbi protiv diskriminacije pri zapošljavanju i promicanju raznolikosti u svijetu rada. Državni tajnik je naglasio da je polazna točka u borbi protiv diskriminacije i uspostavljanju ujednačenijih standarda u svijetu rada stvaranje i dosljedna provedba sveobuhvatnog pravnog i političkog okvira na razini EU-a, uz osiguranje odgovarajućeg financiranja mjera. Nužno je nastaviti sveobuhvatan rad na širokom promicanju jednakih mogućnosti, uz podizanje svijesti, posebice o suzbijanju stereotipa.

U popodnevnom dijelu sastanka ministri su razmijenili mišljenja na temu promicanja potpunog sudjelovanja starijih osoba na tržištu rada. Tijekom rasprave državni tajnik Vidiš je istaknuo kako Hrvatska kontinuirano potiče duži ostanak na tržištu rada, s obzirom na nepovoljne demografske uvjete i starenje stanovništva.

Tako je reformom mirovinskog sustava proširen krug umirovljenika koji mogu raditi do polovice punog radnog vremena i primati mirovinu u punom iznosu, a u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti planirane su aktivnosti vezane za jačanje sustava uključenja i praćenja ranjivih skupina na tržištu rada, što uključuje i osobe starije životne dobi, posebice žene.

Vezano uz zakonodavne aktivnosti, Vijeće je usvojilo opći pristup za Direktivu o ženama u odborima. Cilj direktive je poboljšati rodnu ravnotežu među direktorima trgovačkih društava uvrštenih na burzama i tako utjecati na ozbiljni problem podzastupljenosti žena na najvišim položajima na kojima se donose odluke od gospodarske važnosti.

Također, državni tajnik Vidiš održao je i bilateralni sastanak s gđom Manuelom Geleng, ravnateljicom Uprave za poslove i vještine pri Glavnoj upravi za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Europske komisije (DG EMPL). Glavne teme razgovora bile se unaprjeđenje vještina i prekvalifikacija, uspostava sustava vaučera za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih te prijedlog Preporuke Vijeća o individualnim računima za učenje.

Pisane vijesti