Obilježavanje Svjetskog dana socijalnog rada

Slika /slike/2022/Vijesti/69101331-21f9-46e8-bbfc-6b83674a0add.jpg
Socijalni radnici širom svijeta obilježavaju Svjetski dan socijalnog rada pod nazivom „Izgradimo zajedno održivo društvo po mjeri svakoga“ nastojeći ukazati na svoju ulogu i važnost profesije socijalnog rada.
Tema predstavlja viziju i akcijski plan za stvaranje novih globalnih vrijednosti, politika i praksi koje razvijaju povjerenje, sigurnost  za sve ljude i održivost planeta.

Pod utjecajem ratnih zbivanja, pandemije, suočeni s novim valom izbjeglica, ekonomskom krizom, klimatskim promjenama, pojačanim rizicima od siromaštva, nasilja, diskriminacije i povrede temeljnih ljudskih prava, socijalni radnici su suočeni s različitim izazovima u svom profesionalnom djelovanju u novim kriznim situacijama.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana, državna tajnica Marija Pletikosa sudjelovala je na svečanosti “Socijalni rad u Hrvatskoj: nove perspektive“ prilikom čega je naglasila: "Naš zajednički cilj je unaprijediti sustav socijalne skrbi, poboljšati položaj korisnika i osigurati primjerene uvjete za stručni rad."

Svjetski dan socijalnog rada 2022. prilika je za profesiju da poveže socijalne radnike diljem svijeta i razvije globalno partnerstvo sa svim organizacijama civilnog društva koje djeluju na području socijalnog rada, uz uključivanje lokalnih zajednica kako bi se stvorila platforma za kolektivne promjene i izgradnju novog eko-socijalnog održivog društva, po mjeri svakoga.

Posvećeni temeljnim vrijednostima profesije, socijalni radnici se zalažu za otvoreno i zdravo društvo, oslobođeno od diskriminacije i nasilja, usmjereno prema ekonomskom i socijalnom razvoju, socijalnoj koheziji te punom uvažavanju i zaštiti ljudskih prava svake osobe.

"Izgradimo zajedno održivo društvo po mjeri svakoga“ kao tema Svjetskog dana socijalnog rada ukazuje na važnost međusobnog razumijevanja i uvažavanja, važnost razvoja osobne i profesionalne odgovornosti i zagovaranja sustavnih promjena unutar struke i u širem društvenom okruženju.

Pisane vijesti