Državna tajnica Marija Pletikosa sudjelovala na ministarskoj konferenciji u Parizu posvećenoj pravima osoba s invaliditetom

Slika /slike/2022/Vijesti/IMG-20220309-WA0006.jpg
U Parizu je 9. ožujka 2022. godine, u sklopu francuskog predsjedanja Vijećem EU-a, održana ministarska konferencija posvećena pravima osoba s invaliditetom na kojoj je kao predstavnica Hrvatske sudjelovala državna tajnica Marija Pletikosa.

Sudionicima konferencije uvodno se obratila francuska ministrica države za osobe s invaliditetom gđa. Sophie Cluzel, i gđa. Helena Dalli, povjerenica Europske komisije za jednakost nakon čega su uslijedile tri rasprave o dostupnim mjerama politika za povećanje sudjelovanja osoba s invaliditetom, u sklopu nove Strategije za prava osoba s invaliditetom 2021.-2030. koju je usvojila Europska komisija. Cilj ove Strategije je osigurati da sve osobe s invaliditetom u Europi, bez obzira na spol, rasno ili etničko podrijetlo, vjeru ili uvjerenje, dob ili spolnu orijentaciju uživaju svoja ljudska prava, imaju jednake mogućnosti i jednak pristup sudjelovanju u društvu i gospodarstvu.

Rasprave su bile usmjerene na ključne izazove s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu, a poseban naglasak stavljen je na borbu protiv diskriminacije osoba s invaliditetom u svijetu rada i izgradnju uključivog tržišta rada.

Radni ručak bio je posvećen temi istraživanja o autizmu. Državna tajnica istaknula je kako se u Hrvatskoj djeci s autizmom osigurava potrebna dijagnostika i rehabilitacijski postupci. Zakonodavni okvir omogućava im uključivanje i integraciju u odgojno-obrazovne ustanove uvažavajući njihove potrebe, mogućnosti i interese, a sustav socijalne skrbi osigurava podršku kroz različite usluge i naknade za korisnike, ali i roditelje djece i odraslih s autizmom.

Tijekom konferencije sudionici su naglasili važnost kontinuiranog obrazovanja i osposobljavanja u povećanju novih mogućnosti zapošljavanja i radne inkluzije osoba s invaliditetom.

udionici su također istaknuli kako je nužno jačati kapacitete službi za zapošljavanje i integraciju te aktivno raditi na promociji, podršci i poticanju zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Konferencija je još jednom potvrdila snažnu predanost EU-a u promicanju, zaštiti i osiguravanju punog i ravnopravnog uživanja svih ljudskih prava osoba s invaliditetom kao aktivnih sudionika društvenih procesa koji svojim angažmanom pridonose razvoju društva.

Pisane vijesti