Održana 80. sjednica Vlade Republike Hrvatske

Slika /slike/2021/Fotografije/Sjednice Vlade RH/HN20210304936474.JPG
Na 80. sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj u četvrtak 14. listopada 2021. je između ostaloga, prihvaćen Nacrta konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o minimalnoj plaći.

Izmjene i dopuna Zakona odnose se na proširenje definicije minimalne plaće i na onu koja je ugovorena proširenim kolektivnim ugovorom. Proširenja se odnose na uvođenje obveze ugovaranja minimalne plaće u bruto iznosu i zabrana odricanja od prava na isplatu minimalne plaće, izuzimanje iz iznosa minimalne plaće i povećanja plaće zbog otežanih uvjeta rada te mogućnost ugovaranja minimalne plaće za mjesečni fond sati. Dodana je i prijelazna odredba kojom poslodavci moraju do 1. veljače 2022. ugovore o radu uskladiti s novim zakonom.

Također, za prekovremeni i noćni rad te za rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, radnik će imati pravo na povećanje plaće najmanje u visini utvrđenoj kolektivnim ugovorom čija je primjena proširena sukladno Zakonu o radu, a uvodi se i upotpunjavanje prekršajne odgovornosti poslodavca i odgovorne osobe. 

Važeći Zakon o minimalnoj plaći stupio je na snagu 1. siječnja 2019., a ovim izmjenama i dopunom spriječit će se zloporabe u područjima koja do sada nisu ili su nedostatno regulirana.

Pisane vijesti