Obilježen Svjetski dan beskućnika - 10. listopada

Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/split_DT Pletikosa 2021.jpg
Državna tajnica Marija Pletikosa najavila je u petak na Konferenciji "Lica beskućništva" održanoj u Splitu, u povodu Svjetskog dana beskućnika koji se obilježava 10. listopada, kako će Hrvatska od 2021. do 2027. godine kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti izdvojiti gotovo 20 milijardi kuna u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

"Budući da je beskućništvo na globalnoj razini prepoznato kao rastući problem, u nadolazećem razdoblju Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike nastavit će sinergijski u suradnji s drugim ključnim dionicima raditi na unaprjeđenju politika usmjerenih zaštiti beskućnika", naglasila je Pletikosa.

Novac će biti usmjeren na mnoge mjere i usluge koje će se pružati radi suzbijanja siromaštva u Hrvatskoj. Dodala je kako su u sklopu tih mjera i one koje su usmjerene na pomaganje beskućnicima.

Istaknula je kako će se u sljedećem razdoblju beskućnici u "ekstremno zimskim uvjetima" smještati u privremene smještajne kapacitete koja će osiguravati veći gradovi i gradovi središta županija.

Konferencija „Lica beskućništva“ imala je za cilj osvrnuti se na problematiku različitih socijalno isključenih skupina koji pripadaju skupini osoba u riziku od beskućništva.

Također, na Konferenciji su se istaknuli i primjeri dobrih praksi u radu sa socijalno ugroženim skupinama koji na različite načine preveniraju beskućništvo te daju podršku u stanovanju kao vrlo važnom dijelu njihovog socijalnog uključivanja.

Izvor: Hina
Foto: Hina

Pisane vijesti