Održana 4. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/sjednica NVU 032021.png
Putem videokonferencije danas je održana 4. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. 

Na sjednici je usvojen zapisnik s 3. sjednice, a predstavnica Ministarstva zdravstva i članovi Hrvatskog psihološkog društva prezentirali su priručnik „Psihološki osjetljiva skrb o starijim osobama u vrijeme pandemije COVID-19“.

Predstavnici Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji socijalne politike informirali su članove o aktivnostima vezanima uz pripremu Nacrta prijedloga Nacionalnog plana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti za razdoblje 2021. do 2027. te nacrtu prijedloga Akcijskog plana. 

Također, članovi su informirani o aktivnostima vezanima uz izradu Nacrta  prijedloga zakona o socijalnog skrbi te realizaciji programa „Zaželi“. 

Predstavnik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje informirao je članove Nacionalnog vijeća o provedbi Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe i isplati tzv. COVID dodatka. 

Na sjednici se raspravljalo i o prijedlozima predstavnica Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske vezane uz izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe. 

Na sjednici Nacionalnog vijeća sudjelovali su državna tajnica Majda Burić, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav Melita Čičak, predsjednica Nacionalnog vijeća i Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna,  predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske, Ministarstva financija, Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Pisane vijesti