Održana 235. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća

Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/DSC_0069.JPG
Na 235. tematskoj sjednici GSV-a raspravljalo se o reguliranju rada nedjeljom kroz Zakon o trgovini, Akcijskom planu za provedbu Europskog stupa socijalnih prava i revidiranim EU-ovim smjernicama za regionalne potpore.


Aladrović: Želimo ojačati kolektivno pregovaranje za sporazumno utvrđivanje satnice

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović naglasio je kako se ide prema izmjenama Zakona o trgovini jer se u toj djelatnosti pojavljuje najviše spornih elemenata oko rada nedjeljom.

"Želimo u budućnosti ojačati kolektivno pregovaranje, gdje sindikati i poslodavci mogu sporazumno utvrditi koliko vrijedi satnica nedjeljom ili drugim posebnim danima. Očekujemo da će biti što više sporazumno definiranih odnosa", kazao je Aladrović.

Na podsjećanje novinara da su prethodni pokušaji zabrane rada nedjeljom bili odbijeni na Ustavnom sudu, ministar kaže kako je novi prijedlog značajno bolje izbalansirao sporne ustavno-pravne elemente.

"Vjerujemo da ćemo izbjeći bilo kakve probleme što se tiče ustavnosti zakona. Postignut je balans između broja nedjelja koji bi se radio i koji se ne bi radio. U raspravama nema većih zamjerki, vjerujem da će do kraja godine zakon stupiti na snagu", istaknuo je Aladrović.

Na pitanje smatra li da je sada pravo vrijeme za izmjene zakona, Aladrović je odgovorio kako kriza zbog epidemije koronavirusa u ekonomskom smislu "iščezava" pa ćemo u idućem razdoblju imati snažan oporavak.

"Smatramo da će se i segmenti unutar sektora trgovine oporaviti te da u razdoblju u kojem će se zakon donijeti više nećemo imati taj ekonomski izazov pred sobom", naglasio je Aladrović.

Smatra kako su sa 16 radnih nedjelja u godini postigli ravnotežu i da je taj broj dovoljan kako bi se pokrili vrhunac sezone i neki blagdani.


Plenković: Zabrana rada nedjeljom, osim 16 nedjelja u godini, dobra je za hrvatsku obitelj i želimo dobiti potporu za taj potez kroz intenzivan dijalog

„Smatramo da je ovo potez koji je u duhu naše tradicije i kulture i koji je dobar za nukleus hrvatskog društva, a to je hrvatska obitelj, zato idemo s ovim prijedlogom”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković novinarima nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

„Kroz intenzivan dijalog želimo dobiti potporu za prijedlog koji je balansiraniji i primjereniji nego što su to bili različiti prijedlozi u prošlosti”, dodao je.

Plenković je istaknuo da se prijedlogom o zabrani rada nedjeljom, uz izuzetak 16 nedjelja, vodi računa o Hrvatskoj kao turističkoj zemlji, o gospodarstvu i dijelom potrošačkim navikama, a s druge strane ostvaruje ravnoteža poslovnog i obiteljskog života.​

Predsjedatelj GSV-a Vilim Ribić poručio je kako su na sjednici u velikom dijelu ostvarili visoki stupanj suglasnosti te da su sva tri partnera sklona da se problem rada nedjeljom riješi.


Furjan: HUP načelno protiv administrativnih ograničenja slobode rada

Predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Mihael Furjan poručio je kako je HUP načelno protiv bilo kakvih administrativnih ograničavanja slobode rada i poslovanja, pa im treba više vremena da razmotre prijedlog tog zakona.

"Potrošnja se oporavlja, gospodarstvo se snažno oporavlja, izvoz je u prvom kvartalu snažno porastao. Vjerujemo da ćemo već u drugom kvartalu ostvariti rast u odnosu na prošlu godinu", rekao je Furjan.

Gospodarstvenici su vrlo optimisitčni, ali smatraju da u ovom trenutku, dok još nismo u potpunosti izašli iz krize nije pametno donositi mjere koje će potencijalno umanjiti gospodarski rast i aktivnost, ističe Furjan.


Izvor: Hina 

Pisane vijesti