Održana 227. sjednica Vlade Republike Hrvatske

Slika /slike/2020/WhatsApp Image 2020-04-30 at 15.34.52.jpeg
Vlada Republike Hrvatske je na 227. sjednici, između ostaloga, usvojila godišnje izvješće o radu Agencija za osiguranje radničkih tražbina za 2019. godinu te Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.
 
Zakonom o osiguranju radničkih tražbina osiguravaju se radnicima minimalna prava u slučaju stečaja poslodavca kao i u slučaju blokade računa poslodavca.

Prema predstavljenom godišnjem izvješću Agencija je u 2019. godini zaprimila 3037 zahtjeva radnika za osiguranjem tražbina iz 68 trgovačkih društava u stečaju, a isplaćeno je 2589 radnika iz 69 stečajnih dužnika. 

Također, agencija je isplatila 34 zahtjeva poslodavaca za isplatu plaće/naknade plaće u visini minimalne plaće za 826 radnika zaposlenih kod poslodavca koji imaju blokade računa. 

Izmjene i dopune Zakona o obveznim mirovinskim fondovima predložili su se kako bi se osiguralo pravovremeno postupanje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga u slučaju nastupa posebnih okolnosti uslijed pojave epidemije bolesti COVID-19.

Ovim Prijedlogom zakona proširuje se spektar dozvoljenih ulaganja mirovinskih fondova i na depozite kod Hrvatske narodne banke i Europske središnje banke uz napomenu kako je riječ o laganju koje nosi minimalne rizike, a može biti korisno i potrebno za mirovinske fondove. 

Također, proširuje se mogućnost pozajmljivanja novčanih sredstava mirovinskih fondova od trećih osoba  ukupnom iznosu do 5% neto vrijednosti imovine fonda. Radi se o pozajmiljivanju na rok od maksimalno 5 godina kad je riječ o pozajmljivanju od Hrvatske narodne banke ili Europske središnje banke, a na maksimalno tri mjeseca kada je riječ o pozajmljivanju od trećih osoba. 

Ujedno, daje se ovlast Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga da u iznimnim situacijama odlukom poveća navedeni limit mirovinskim fondovima do 15% neto vrijednosti imovine fonda te da pri posebnim okolnostima može donijeti odluku kojom se privremeno dozvoljavaju prekoračenja ograničenja ulaganja imovine obveznih mirovinskih fondova i to na razdoblje od najviše godinu dana.

Pisane vijesti