Obilježavanje Nacionalnog dana zaštite na radu u Republici Hrvatskoj

  • Slika /slike/ZNR 28042020/dznr2.jpg
  • Slika
Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, u suradnji s Nacionalnim vijećem za zaštitu na radu,  svake godine 28. travnja tradicionalno obilježava Nacionalni dan zaštite na radu.

Svečano obilježavanje Nacionalnog dana zaštite na radu koje uključuje održavanje stručnog skupa, dodjele nagrada i priznanja istaknutim pojedincima za doprinos na području sigurnosti i zaštite zdravlja na radu u prethodnom razdoblju, zbog poznatih okolnosti pandemije koronavirusa, nije moguće organizirati. Dodjela priznanja istaknutim pojedincima, temeljem odluke Povjerenstva za dodjelu  priznanja, bit će naknadno uručena.
Pandemija koronavirusa na određeni je način potisnula u drugi plan ostale izvore opasnosti, štetnosti i napora na mjestima rada i s tim povezane rizike. Međutim, ne smijemo izgubiti iz vida druge rizike od ozljeda na radu i profesionalnih bolesti u ovisnosti o prirodi poslova i procesima rada. Nažalost, svjedoci smo nedavnih smrtnih događaja na radu prilikom sanacije objekata oštećenih u nedavnom potresu u Zagrebu, zbog čega je posebnu pozornost potrebno usmjeriti na pridržavanje svih propisanih zaštitnih mjera na mjestu rada.

Pored rizika koji proizlaze iz osnovnih aktivnosti poslodavca, rizici od zaraze koronavirusom predstavljaju daljnje izazove poslodavcima u provedbi osnovnih epidemioloških mjera (održavanja sigurnosnog razmaka, osobne higijene i dezinfekcijskih mjera) te zahtijevaju međusobnu suradnju svih dionika sustava zaštite na radu kao i njihovu suradnju sa ostalim službama iz sektor javnog zdravstva.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava na svojim je stranicama istaknulo upute za postupanja u okolnostima pandemije koronavirusa kao i upute o mjerama zaštite na radu prilikom određenih poslova u graditeljstvu na sanaciji objekata.

Ove godine EU-OSHA pokreće novu dvogodišnju kampanju usmjerenu na sprečavanje mišićno-koštanih poremećaja na radu (https://osha.europa.eu/hr/themes/musculoskeletal-disorders). Ciljevi kampanje su upotrijebiti postojeća istraživanja i nove podatke radi boljeg razumijevanja temeljnih uzroka,  utvrditi uspješne inicijative za sprječavanje i liječenje mišićno-koštanih poremećaja i njihovo promicanje u široj javnosti te promicati uspješne dugoročne reintegracije radnika s mišićno-koštanim poremećajima utvrđivanjem učinkovitih programa i mjera.

Ministarstvo rada i  mirovinskoga sustava pokrenulo je proces izrade Prijedloga Nacionalnog programa zaštite na radu za naredno razdoblje u suradnji sa socijalnim partnerima i drugim dionicima iz sustava tijela državne uprave i javnih ustanova u čijem je djelokrugu problematika sigurnosti i zaštite zdravlja na radu. U navedeni proces uključeni su i predstavnici Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu. Vjerujemo da će svi dionici dati svoj konstruktivni doprinos u oblikovanju Nacionalnog programa zaštite na radu.

Zaključno, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava želi zahvaliti svim pojedincima na njihovom doprinosu na unaprijeđivanju sigurnosti i zaštiti zdravlja na radu te čestitati Nacionalni dan zaštite na radu. Posebno čestitamo svim onim službama i pojedincima koji su u ovim izazovnim pandemijskim okolnostima osigurali primjerenu razinu zaštite u svim onim sektorima koji su na prvoj crti ugroze od bioloških štetnosti i rizika zaraze.
 

Pisane vijesti