Ministar Aladrović čestitao Međunarodni praznik rada

Slika /slike/aladrović/j.aladrovic2750_pps.jpg
Poštovane građanke i građani Republike Hrvatske,

iako ove godine Međunarodni praznik rada obilježavamo intimnije u sigurnosti vlastitih domova, to nikako ne umanjuje važnost i značaj ovoga dana kada se prisjećamo žrtava čikaških radnika koji su se hrabro boreći postavili temelje za razvoj i napredak radničkih prava kakva poznajemo. Iako se danas mnoga prava radnika uzimaju zdravo za gotovo, činjenica je da upravo radničkom zalaganju možemo zahvaliti visoke radne standarde kakve poznaje današnje moderno društvo. 

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava kroz kontinuirano zalaganje nastoji dosegnuti što višu razinu socijalnog dijaloga. Uspostava Gospodarsko-socijalnog vijeća nakon stanke od gotovo dvije godine bitan je napredak u kojem ćemo zajedno sa socijalnim partnerima konstruktivnije i produktivnije nastaviti u partnerskom ozračju raditi na poboljšanju i unapređenju uvjeta rada.

Utjecaj epidemije virusa COVID 19 na ekonomiju i društvo u cjelini daju poticaj ali i potrebu suradnje u pronalaženju rješenja i međusobnog razumijevanja. Mjere pomoći hrvatskom gospodarstvu i jasno opredjeljenje očuvanju radnih mjesta dokaz je da Vlada važnost radnika i rada, uz zdravstvenu sigurnost, stavlja kao prioritet.

Uspješno je završen prvi, a uskoro započinje i drugi, krug isplate potpore za poduzetnike u djelatnostima pogođenim koronavirusom, slijedom koje smo do sada isplatili 1,58 mlrd kuna pomoći za 84 tisuće poslodavaca i na taj način posredno osigurali isplatu plaće za 486,4 tisuće radnika. Isplata potpore će se nastaviti i u svibnju i lipnju i to u visini 4 tisuće kuna po radniku.

Kroz izradu Nacionalnog programa za suzbijanje neprijavljenog rada nastojat ćemo i tijekom 2020. raditi na većoj zaštiti prava radnika i pravednijim radnim odnosima, kao i kroz Nacionalni program zaštite na radu, čije je izrade pandemija koronavirusa usporila, ali ne i zaustavila.

Socijalni partneri, civilno društvo trebaju usko surađivati, počevši od razmjene iskustava do pomoći u provedbi odluka, a upravo funkcionalan socijalni dijalog ima visoku dodanu vrijednost. Moramo udružiti snage, učiti jedni od drugih i međusobno se uvažavati i podržavati u onome što radimo, jer u konačnici imamo zajednički cilj, a to je zadovoljan radnik.

U ime Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i svoje osobno čestitam Vam Međunarodni praznik rada.

Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava

Pisane vijesti