Održana 103. sjednica Vlade Republike Hrvatske

Slika /slike/2021/Fotografije/Sjednice Vlade RH/VRH_3015.png
Na 103. sjednici Vlade RH, održanoj u četvrtak, 24. veljače 2022., između ostaloga, prihvaćene su odluke iz Zakona o socijalnoj skrbi i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udomiteljstvu  i to - Odluka o osnovici za izračun zajamčene minimalne naknade, Odluka o osnovici za izračun drugih naknada u sustavu socijalne skrbi, Odluka o osnovici za izračun iznosa naknade za rad udomitelja i iznos opskrbnine kao i Prijedlog odluke o materijalnim i nematerijalnim pravima, drugim naknadama te visini osnovice za obračun plaće službenika i namještenika u javnim službama.

Odlukom o osnovici za izračun zajamčene minimalne naknade Vlada RH određuje osnovicu na temelju koje se izračunava iznos zajamčene minimalne naknade koja se priznaje samcu ili kućanstvu koje nema dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba, u postotku od osnovice za izračun zajamčene minimalne naknade. Odlukom se određuje iznos osnovice od 1.000,00 kuna što čini povećanje za 200,00 kuna u odnosu na dosadašnji iznos osnovice koji prema odluci iz 2014. iznosi 800,00 kuna.

Odlukom o osnovici za izračun drugih naknada u sustavu socijalne skrbi Vlada RH određuje osnovicu na temelju koje se izračunava iznos drugih naknada u sustavu socijalne skrbi (naknada za troškove stanovanja,  naknada za osobne potrebe, jednokratna naknada, naknada za redovito studiranje, osobna invalidnina, doplatak za pomoć i njegu, status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja), osim zajamčene minimalne naknade čija se osnovica određuje posebnom odlukom. Osnovica se određuje u iznosu od 500,00 kuna čime je zadržan dosadašnji iznos osnovice za izračun drugih naknada.

Odlukom o osnovici za izračun iznosa naknade za rad udomitelja i iznos opskrbnine Vlada RH određuje osnovicu na temelju koje se izračunava iznos naknade za rad udomitelja i iznos opskrbnine. Naknada za rad udomitelja priznaje se udomitelju za pruženu skrb i uloženi trud u zbrinjavanju korisnika, a opskrbnina se priznaje za podmirivanje troškova života korisnika.

Odluka o materijalnim i nematerijalnim pravima, drugim naknadama te visini osnovice za obračun plaće službenika i namještenika u javnim službama koja stupa na snagu danom isteka produžene primjene pravnih pravila odnosno, 1. ožujka 2022. i primjenjuje se do sklapanja novog kolektivnog ugovora kojim će se utvrditi prava i obveze iz rada i po osnovi rada službenika i namještenika u javnim službama, na koje se primjenjuje Zakon o plaćama u javnim službama.

Pisane vijesti