Održana 5. sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika

Slika /slike/2022/Vijesti/ff32f715-30de-4064-9cc0-273a1b8dd6ef.jpg
U srijedu 23. veljače 2022. održana je 5. sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika kojom je predsjedala državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa.

Članovima Nacionalnog vijeća na sjednici su predstavljeni Izvješće o radu Nacionalnog vijeća za 2021. godinu i Prijedlog plana rada Nacionalnog vijeća za 2022. godinu koji su i prihvaćeni.

U 2021. Vijeće je, između ostaloga, usvojilo Akcijski plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi koji je prethodio paketu zakona u sklopu reforme sustava socijalne skrbi koji su usvojeni u Hrvatskom saboru krajem siječnja ove godine. Za cijeli set zakona u 2022. godini izdvojit će se više od 500 milijuna kuna više nego u 2021.

Nadalje, Vijeće je u 2021. godini davalo prijedloge kako unaprijediti udomiteljstvo u Republici Hrvatskoj  te raspravljalo o aktima strateškog planiranja iz područja socijalne politike, povezanih s uvjetima koji omogućavaju provedbu fondova Europske unije u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Članovi su na današnjoj sjednici, između ostaloga, raspravljali i o energetskom siromaštvu u Republici Hrvatskoj i pristupu energiji socijalno ugroženih članova kojom prilikom je državna tajnica Margareta Mađerić izvijestila o poduzetim mjerama i aktivnostima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata.

U sklopu paketa mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata Vlade Republike Hrvatske predstavljene su i tri mjere koje se odnose na socijalno ugrožene skupine za što je osigurano više od 800 milijuna kuna.

Paketom mjera proširit će se definicija ugroženih kupaca energenata te će uz postojeće korisnike uključiti korisnike nacionalne naknade za starije osobe te korisnike prava na novčanu naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji. Mjerom će se povećati mjesečni iznos naknade za ugroženog kupca energenata s 200 na 400 kuna na godinu dana te proširiti njenu namjenu i za plin, za što je osigurano 300 milijuna kuna.

Nadalje, u sklopu mjere osigurat će se jednokratne naknade za pružatelje socijalnih usluga (pravne osobe koje pružaju smještaj, organizirano stanovanje i boravak te udomitelji) kojoj je cilj umanjiti utjecaj porasta cijena energenata na pružatelje socijalnih usluga kako bi se olakšao njihov položaj te spriječio porast cijena usluga za krajnje korisnike za što je osigurano 30 milijuna kuna.
 
Također, u sklopu mjera bit će osigurana i isplata jednokratnog novčanog dodatka umirovljenicima s prebivalištem u RH po uzoru na isplatu tzv. COVID  dodatka. Za umirovljenike s mjesečnim primanjima do 1.500 kuna predviđena je jednokratna naknada od 1.200 kuna, za umirovljenike s primanjima od 1.500 do 2.000 kuna predviđena je jednokratna naknada od 900 kuna, za umirovljenike s primanjima od 2.000 do 3.000 kuna predviđena je naknada od 600 kuna, a za umirovljenike s mjesečnim primanjima između od 3.000 do 4.000 kuna predviđena je naknada od 400 kuna.

Pisane vijesti