Državna tajnica Marija Pletikosa na sastanku Europske platforme za borbu protiv beskućništva i ministarskoj konferenciji o borbi protiv beskućništva u EU

Slika /slike/2022/Vijesti/IMG-20220228-WA0019.jpg
Državna tajnica Marija Pletikosa sudjelovala je u ponedjeljak, 28. veljače 2022. na sastanku Europske platforme za borbu protiv beskućništva te ministarskoj konferenciji o borbi protiv beskućništva u EU, održanih u organizaciji francuskog predsjedništva Vijećem EU.

Konferencija je okupila ministre i ministrice država članica EU-a nadležne za pitanja beskućništva i stanovanja, članove Europske platforme za borbu protiv beskućništva i potpisnike Lisabonske deklaracije.
Uvodno su se na Konferenciji sudionicima obratili Nicolas Schmit, povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava te Emmanuelle Wargon, francuska delegirana ministrica zadužena za pitanja stanovanja u Ministarstvu za ekološke tranzicije.

U okviru događanja održan je i sastanak predstavnika Europske platforme za borbu protiv beskućništva. Predsjednik Upravljačkog odbora Platforme Yves Leterme predstavio je Program rada Platforme koji je i usvojen od strane njenih članova.



Tijekom sastanka održan je i okrugli stol na kojem su predstavljena iskustva država članica u borbi protiv beskućništva. Državna tajnica Pletikosa u svojem se izlaganju osvrnula na aktivnosti Republike Hrvatske u borbi protiv beskućništva.

Istaknula je da je Hrvatska, posvećena adresiranju postojećih izazova, ojačala pružanje podrške jedinicama regionalne (područne) i lokalne samouprave, ali i okvir podrške pružateljima usluga.

Budući da je siromaštvo često jedan od temelja i uzroka beskućništva, suzbijanje siromaštva, posebice ranjivih skupina, jedan je od ključnih ciljeva Hrvatske, gdje se provodi niz ciljanih mjera. Važnu ulogu pritom ima i provedba Nacionalnog plana za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti, za razdoblje od 2021. do 2027. godine i pripadajućeg Akcijskog plana, za razdoblje od 2021. do 2024. godine. Sredstva iz europskih fondova, posebice ESF-a i FEAD-a, značajno doprinose ispunjavanju zacrtanih ciljeva.

Država tajnica zaključno se, između ostalog, osvrnula i na značaj Europske platforme za borbu protiv beskućništva, osobito u kontekstu razmjene dobrih praksi, analitičke potpore, ali i jačanja političke obvezanosti ključnih dionika. 

Pisane vijesti