Održan posljednji krug pregovora o Ugovorima o socijalnoj sigurnosti između RH i Republike Kosova

  • Slika /slike/2024/Uprava za mirovinski sustav/Untitled design (13).png
  • Slika
Nakon prvog kruga pregovora održanog u Zagrebu 25. i 26. listopada 2023., drugi, ujedno i konačni krug pregovora o sklapanju Ugovora o socijalnoj sigurnosti između Republike Hrvatske i Republike Kosova, održan je u Prištini 19. i 20. lipnja 2024. u kosovskom Ministarstvu financija, rada i transfera.

Hrvatsko izaslanstvo predvodila je Melita Čičak, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav, dok je kosovsko izaslanstvo predvodio g. Drinas Zeqiraj, viši službenik u Upravi za pravo, Odjelu za izradu i usklađivanje zakonodavstva u kosovskom Ministarstvu financija, rada i transfera. Pregovori su protekli u prijateljskom ozračju i dobroj atmosferi, a tijekom oba dana pregovora izaslanstva su raspravljala te usuglasila sve odredbe Ugovora kao i pratećeg Administrativnog sporazuma za primjenu ugovora.
 
Stupanjem na snagu Ugovora o socijalnoj sigurnosti omogućit će se koordinacija nacionalnih mirovinskih sustava, odnosno očuvanje prava iz mirovinskog osiguranja osoba koje su bile zaposlene i osigurane u obje države ugovornice. Slijedi potpisivanje ugovora te unutarnji postupci dviju država radi stupanja ugovora na snagu.
 

Pisane vijesti