Obilježen Svjetski dan beskućnika

  • Slika /slike/2020/DSC_7634_.jpg
  • Slika
U povodu Svjetskog dana beskućnika koji se obilježava 10. listopada, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić posjetila je Ustanovu „Dobri dom“ i Prihvatilište za beskućnike: Crveni križ Zagreb u Velikoj Kosnici.

Prilikom posjete zagrebačkom prihvatilištu, državna tajnica je, u ime Ministarstva, donirala 4500 pamučnih maski i dezinficijensa koji će se rasporediti po lokacijama i podijeliti korisnicima.

„Vrlo važnu ulogu u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti ima suradnja lokalne zajednice s nadležnim tijelima, a posebice u zimskim mjesecima koji su pred nama. Stoga Ministarstvo sa svim sudionicima dogovora daljnje aktivnosti za skrb i brigu onih koji nemaju svoj dom“, istaknula je u svom obraćanju državna tajnica Mađerić.

U Republici Hrvatskoj je zaključno s 2019. godinom prema podacima centara za socijalnu skrb evidentirano 511 beskućnika od kojih je 99 žena, 412 muškaraca te 22 strana državljana. U Republici Hrvatskoj djeluje 13 prihvatilišta, odnosno prenoćišta za beskućnike te 32 pučke kuhinje.

U svrhu poboljšanja kvalitete života beskućnika Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike tijekom 2020. godine provodi ukupno 20 projekata u vrijednosti više od 3,8 milijuna kuna koji su usmjereni radnoj aktivaciji beskućnika, zapošljavanje te kojima se osigurava reintegracija socijalno osjetljivih skupina u život zajednice.

Na obilježavanju Svjetskog dana beskućnika, uz državnu tajnicu Margaretu Mađerić prisustvovali su ravnatelj Ustanove „Dobri dom“ Alen Župan, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Petar Penava te pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić.

Pisane vijesti