Državni tajnici Dragan Jelić i Margareta Mađerić sudjelovali na videokonferenciji ministara zapošljavanja i socijalne politike Europske unije

  • Slika /slike/DSC_7666__.jpg
  • Slika
  • Slika
Na inicijativu DE PRES-a, 13. listopada 2020. godine održana je neformalna videokonferencija na kojoj su sudjelovali ministrice i ministri zapošljavanja i socijalne politike država članica EU te visoki predstavnici Europske komisije – povjerenica za jednakost Helena Dalli i povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit.

U prvom dijelu konferencije sudionici su raspravljali o procesima restrukturiranja u EU kao posljedici pandemije bolesti COVID-19, ali i digitalne i zelene tranzicije, te važnosti pružanja odgovarajuće potpore radnicima u tim procesima kroz informiranje i savjetovanje te mogućnost stjecanja dodatnih vještina. Državni tajnik Jelić istaknuo je da su unaprjeđivanje vještina i cjeloživotno učenje već za vrijeme HR PRES-a prepoznati kao važni čimbenici oporavka i restrukturiranja europskih gospodarstava. Kao jednu od mjera u okviru novog Mehanizma za oporavak i otpornost, Hrvatska namjerava uspostaviti sustav vaučera za stjecanje novih vještina i kvalifikacija kako bi se radnicima i nezaposlenima pomoglo da budu konkurentniji na tržištu rada. Također, jačat će se kapaciteti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za pružanje pomoći i podrške radnicima kojima prijeti otkaz. Državni tajnik je svoj govor završio istaknuvši kako je nužno da se radnici uključe u postupke restrukturiranja putem odgovarajućih mehanizama informiranja i savjetovanja te da im se uz primjenu odgovarajućeg nacionalnog i europskog pravnog okvira omogući sudjelovanje u donošenju odluka.

U drugom dijelu konferencije raspravljalo se  ravnopravnom sudjelovanja žena i muškaraca na  tržišta rada te su predstavljene mjere država članica za borbu protiv horizontalne i vertikalne segregacije žena i muškaraca na tržištu rada. Državna tajnica Mađerić istaknula je da se učinci krize trebaju promatrati i iz perspektive ravnopravnosti spolova, s naglaskom na socio-ekonomske posljedice, te je potrebno odlučno pristupiti rješavanju izazova vezanih uz razlike u plaćama, profesionalnu segregaciju i ravnotežu između privatnog i poslovnog života. Hrvatska je provela brojne mjere za unaprjeđenje položaja zaposlenih majki, poput povećanja rodiljnih i roditeljskih naknada te povećanja staža osiguranja za 6 mjeseci za svako rođeno dijete, a trenutačno provodi projekt „Re-kreiraj posao i život za muškarce i žene“ s ciljem podizanja svijesti o postojećim oblicima spolne nejednakosti na radnom mjestu i u obitelji. Državna tajnica svoje izlaganje završila je navodeći kako su daljnja prilagodba, horizontalni pristup i jačanje postojećih instrumenata, kao i nastavak dijaloga između država članica i relevantnih dionika, ključni za stvaranje pozitivnih promjena u interesu svih građana EU.

Pisane vijesti