Održan sastanak s predstavnicima Udruge Ludruga u svezi inicijative „12 i 5 za mentalno zdravlje“

Slika /slike/2020/WhatsApp%20Image%202020-10-08%20at%2016.15.52.jpeg
U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održan je sastanak državne tajnice Marija Pletikose i suradnika s predstavnicima Udruge Ludruga.

Udruga Ludruga apelirala je dopisom prema nadležnim tijelima na važnost zaštite osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja, odnosno psihosocijalnim poteškoćama u zajednici i oblicima podrške kojima se može prevenirati institucionalizacija i sačuvati njihovo mentalno zdravlje.
U navedenu svrhu, Udruga će 9. listopada 2020., provesti Inicijativu „12 i 5 za mentalno zdravlje“ čime žele upozoriti i potaknuti na potrebne promjene.

Predstavnici Udruge upozorili su na poteškoće s kojima se susreću u sustavu podrške osobama s psihosocijalnim teškoćama te na različite oblike prisilnih postupanja prema osobama s poteškoćama mentalnog zdravlja/psihosocijalnim poteškoćama.

Istaknuli su i da je ulaganje u mentalno zdravlje ključan čimbenik društvenog i ekonomskog razvoja za što je osnovni preduvjet donošenje strateškog dokumenta u najkraćem mogućem roku.

Državna tajnica Pletikosa ukazala je predstavnicima Udruge Ludruga na mjere koje je iz svoje nadležnosti Ministarstvo predložilo u nacrt strateškog dokumenta, a koje se odnose na osiguravanje izvaninstitucijske podrške osobama s poteškoćama mentalnog zdravlja, odnosno psihosocijalnim poteškoćama s ciljem sprječavanja institucionalizacije.

Mjere se odnose na osiguravanje osposobljavanja za život i rad u zajednici i suradnje pružatelja usluga u području zdravstvene i socijalne skrbi te zapošljavanja.

Također, mjere se odnose i na osiguravanje podrške u obitelji ili usluga organiziranog stanovanja uz podršku kako bi se spriječila institucionalizacija.

Na sastanku je dogovoreno da će Ministarstvo inicirati međusektorski sastanak i ovu problematiku istaknuti na sjednici Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom kako bi se u što kraćem roku potaknulo unapređenje skrbi o osobama s poteškoćama mentalnog zdravlja, odnosno psihosocijalnim poteškoćama.

Pisane vijesti