Nastavak mjere za očuvanje radnih mjesta u ožujku

Slika /slike/aladrovi%C4%87/HN20201020768576.JPG
Mjera za očuvanje radnih mjesta nastavlja se i u ožujku, što će državu stajati od 300 do 400 milijuna kuna, a nastavit će se i mjera naknade fiksnih troškova, rečeno je u petak nakon sastanka predstavnika Vlade Republike Hrvatske s predstavnicima poslodavaca. 

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović vjeruje kako će nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta dovesti do toga da neće doći do masovnih otkaza radnika.

Istaknuo je i kako njegovi podaci pokazuju da do masovnih otpuštanja radnika ni do sada nije došlo.

Uz mjeru za očuvanje radnih mjesta, koja je poprilično slična uvjetima koji su bili za siječanj i veljaču, Aladrović je rekao da se nastavlja i s naknadom fiksnih troškova.

Smatra da će ta kombinacija mjera pomoći i poslodavcima i radnicima, čuvanju tržišta rada i čuvanju mase plaća.

Upitan mogu li mjere koristiti i vlasnici ugostiteljskih objekta koji otvore terase, odgovorio je da je ostavljena mogućnost ograničenja rada, dok je dosad, u siječnju i veljači, bila situacija da su objekti zatvoreni.

"Samim tim zatvaranjem ostvarivali su se preduvjeti da netko može biti korisnik mjera. Sada, s obzirom na ograničen rad, morat će se dokazati pad prihoda od 40 ili 60 posto na više, sa sklama potpore (za očuvanje radnih mjesta) od 2.000 do 4.000 kuna, identična mjera kao prošlih 12 mjeseci", rekao je Aladrović, dodavši da će se i mjera naknade fiksnih troškova također tretirati kao do sada.  

Istaknuo je i da će se usporedba pada prometa, da bi se ostvarilo pravo na korištenje mjera, raditi će se s pretprošlom godinom. To je, smatra Aladrović, još jedan ustupak poduzetnicima, kojima je njegovo ministarstvo uvijek na usluzi.    

Procjene su da će mjere za očuvanje radnih mjesta u ožujku državu stajati od 300 do 400 milijuna kuna, pri čemu Aladrović smatra kako će to ipak biti spomenuti viši iznos.  

Inače, za siječanj ima oko 45.000 zahtjeva za korištenjem mjera, a Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) je obradio oko 80 posto zahtjeva. 

Aladrović trenutnu epidemiološku situaciju i djelomično relaksiranje mjera vidi kao dobar put, kao fazu optimizma.

Vjeruje i da vrlo brzo više neće biti potrebe za mjerama Vlade za očuvanje radnih mjesta.  

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Mihael Furjan rekao je da su poslodavci zadovoljni produženjem mjera za očuvanje radnih mjesta, no i kako žele da se mjere primjenjuju na sve sektore koji imaju pad prihoda, a ne samo na ugostiteljstvo.

Furjan je rekao i da se mjere donose "na knap", dva dana prije isteka mjeseca, ali da je to ipak dobra vijest.

Naravno, poslodavci bi željeli da se takvi planovi donose prije kako bi i oni mogli napraviti svoj plan aktivnosti.

Isto tako, poduzetnici se nadaju da će država nastaviti s mjerama koje bi u budućnosti mogle omogućiti oživljavanje pogođenih sektora.

Furjan je istaknu i da poduzetnici žele što prije početi normalno raditi.

Gospodarski sektori nisu uzrokovali širenje epidemije, odnosno kod dobrog dijela sektora koji su nastavili raditi nije bilo povećanja brojeva zaraženih, istaknuo je uz ostalo Furjan u izjavi novinarima nakon sastanka u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike 

Marić: PU će objavit uputu za pokrivanje fiksnih troškova za veljaču

Odvojeno, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić je izjavio da je Stožer civilne zaštite danas pojasnio sve mjere koje je dan ranije najavio premijer Andrej Plenković.

"Manje-više sve znamo što stupa na snagu s 1. ožujkom. Nastavit će se s provedbom ključnih mjera, a to su očuvanje radnih mjesta i pokrivanje dijela ili svih fiksnih troškova", kazao je u izjavi novinarima pred Ministarstvom financija.

Najavio je da će Porezna uprava danas objaviti upute za pokrivanje fiksnih troškova za veljaču, koje će biti identične kao i za siječanj, i to, kako je naglasio,  bez obzira na činjenicu da je već sredinom veljače za neke krenuo režim liberalizacije njihovih aktivnosti.

"Moramo pratiti situaciju iz dana u dan, i sukladno tome svoje mjere prilagođivati. Uz ljudsko zdravlje i živote, uz epidemiološke mjere, očuvanje radnih mjesta ostat će i dalje ključni prioritet", ustvrdio je ministar.

Odgovarajući na upit novinara oko održivosti proračuna, Marić je kazao da prihodna strana nema ni velikih pozitivnih ni negativnih iznenađenja što se tiče samog punjenja proračuna, dok s rashodne strane "izazova postoji pregršt".

No, poručio je da za mjeru očuvanja radnih mjesta i u sklopu nje pokrivanja dijela fiksnih troškova "moramo i pronaći ćemo taj novac".

Izvor: HINA
Foto: HINA

Pisane vijesti