Ministar Pavić na Tripartitnom socijalnom summitu za rast i zapošljavanje u Bruxellesu

Slika /arhiva/wp-content/uploads/2019/03/IMG-20190321-WA0002.png
Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić sudjelovao je, u srijedu 20. ožujka, na Tripartitnom socijalnom summitu za rast i zapošljavanje koji je u okviru rumunjskog predsjedanja Vijećem EU-a održan u Bruxellesu. Summit su otvorili predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te rumunjska premijerka Viorica Dăncilă, a sudjelovali su i predstavnici socijalnih partnera na europskoj razini iz ETUC-a, BusinessEurope i CEEP-a. Sudionici summita razgovarali su o tržištu radne snage, pedeset godina mobilnosti radne snage, investicijama na jedinstvenom tržištu Europske unije te o jačoj Europi.

IMG-20190321-WA0007

Ministar Pavić predsjedao je panelom o nastavku inicijative "Novi početak socijalnog dijaloga kao doprinosa oblikovanju novoga svijeta rada"“ na kojem je istaknuo da je za razvoj konstruktivnog socijalnog dijaloga nužna izgradnja kapaciteta organizacije socijalnih partnera. Nadodao je da je za to Republika Hrvatska izdvojila 30 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda kojima će se financirati projekti koji jačaju administrativne i profesionalne kapacitete na međunarodnoj, nacionalnoj, regionalnoj, lokalnoj i sektorskoj razini.

IMG-20190321-WA0003

Govoreći o važnosti socijalnog dijaloga kazao je da je on temelj europskog gospodarskog i socijalnog modela, a da je njegovo promicanje jedan od zajedničkih ciljeva Europske unije i država članica te da su dugogodišnje iskustvo socijalnih partnerstva u europskim zemljama kao i postignuti rezultati dokaz da je takav dijalog preduvjet za postizanje socijalne kohezije, a da su socijalni partneri ključni akteri pri kreiranju politika društvenog upravljanja. „Socijalno partnerstvo je najučinkovitiji način pronalaženja zajedničkih rješenja i formuliranja prijedloga mjera koje otvaraju perspektivu razvoja, zapošljavanja, socijalne sigurnosti i promicanja socijalne uključenosti. Također je ključno u boljem oblikovanju sadržaja naših politika“, poručio je ministar na panelu.


IMG-20190321-WA0005

Uz to, ministar je naglasio da je na razini Europske unije sveobuhvatni socijalni dijalog dio širih napora za promicanje Europskog stupa socijalnih prava kao okvira za razvoj te najavio da će tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine biti održana tripartitna konferencija u Zagrebu kako bi se potaknula rasprava o jačanju uloge socijalnih partnera u pronalaženju zajedničkih rješenja vezanih uz globalna gospodarskih kretanja.

IMG-20190321-WA0006

„Uloga socijalnih partnera u svijetu rada ključna je u rješavanju izazova koje donose digitalizacija i automatizacija. O tome ćemo razgovarati na predstojećoj konferenciji Budućnost rada koja će se održati u travnju kada se ujedno i obilježava 100. godišnjica Međunarodne organizacije rada – ključne tripartitne organizacije“, zaključio je ministar Pavić.  

Pisane vijesti