Pomoćnica Čičak u emisiji „U mreži Prvog“

Slika /arhiva/wp-content/uploads/2019/03/UMP.png
U emisiji „U mreži Prvog“ gostovala je pomoćnica ministra Melita Čičak koja se osvrnula na inicijativu sindikalnih središnjica o prikupljanju potpisa za referendum te je ponovno pojasnila razloge donošenja cjelovite mirovinske reforme. U emisiji su gostovali i Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata i Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije.

Pomoćnica Čičak naglasila da je cilj mirovinske reforme, koja je na snagu stupila 1. siječnja, osigurati stabilni i dugoročno održivi mirovinski sustav kako se sljedeće generacije ne bi morale zaduživati. Navela je da hrvatski umirovljenici imaju jedan od kraćih prosječnih staževa, 30 godina, u odnosu na prosjek EU unije 35 g., da duže koriste mirovinu te da su relativno mladi te da za isplatu mirovina treba osigurati 40 milijardi kuna.

Ponovila je da je mirovinskom reformom poboljšan položaj sadašnjim umirovljenicima sukladno gospodarskim mogućnostima te da su mirovine u zadnje dvije godine porasle za oko 6,5 %, a da se njihov rast planira i ove godine. Uz to, kazala je da će se s 1. 7. povećati i najniže mirovine za 3,13%.

„Mirovina je rezultat cijelog radnoga vijeka. Ona ovisi u najvećoj mjeri o stažu i ostvarenim plaćama. Dulji rad osigurava primjereniju mirovinu, toga moramo biti svjesni“, kazala je pomoćnica. Govoreći o inicijativi, pomoćnica je rekla da je legitimno pravo sindikata da prikupljaju potpise, ali da je pri tom potrebno osvijestiti i fiskalnu stranu tih prijedloga. Napomenula je da njihova inicijativa ide u smjeru nižih mirovina. Cijelu emisiju možete pogledati na poveznici. Foto: HRT (screenshot)

Pisane vijesti