Ministar Marin Piletić na sastanku EPSCO Vijeća u Bruxellesu

Slika /slike/2023/Vijesti/IMG-20231127-WA0002.jpg
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić sudjelovao je u ponedjeljak, 27. studenog 2023. na sastanku EPSCO Vijeća u formatu ministara nadležnih za zapošljavanje i socijalnu politiku u Bruxellesu.

Prva ministarska rasprava u sklopu sastanka bila je posvećena važnosti zelenog kolektivnog pregovaranja u borbi protiv klimatskih promjena i postizanju pravedne tranzicije prema klimatskoj neutralnosti. Ministar Piletić u svom izlaganju naglasio je da baveći se ekološkim i ekonomskim ciljevima ne smijemo izgubiti iz vida dobrobit radnika i društva. Dodao je kako će socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje, posebno u sektorima na koje će zelena tranzicija najviše utjecati, biti izrazito važan alat u osiguravanju prava radnika. Istaknuo je kako je Hrvatska u Nacionalnom planu za oporavak i otpornost predvidjela sredstva za uspostavu infrastrukture potrebne za ozelenjivanje pojedinih industrija, kao i za razvoj vještina potrebnih za zelena radna mjesta.

U okviru rasprave o provedbi Akcijskog plana EU-a za borbu protiv rasizma za razdoblje 2020. - 2025. godine, ministar Piletić naglasio je kako se Hrvatska aktivno bori protiv svih oblika diskriminacije te kako je u ožujku ove godine usvojen Nacionalni plan zaštite i promicanja ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije za razdoblje do 2027. godine. Ministar je zaključno istaknuo kako su ravnopravnost, jednakost i zaštita ljudskih prava vrijednosti na kojima je utemeljena Europska unija, a naša je zadaća da i dalje budu temelji naših politika i djelovanja te naše budućnosti.

Na Vijeću je ujedno postignut opći pristup za zakonodavni prijedlog direktive o uspostavi europske iskaznice i europske parkirne karte za osobe s invaliditetom. Jedna je to od vodećih inicijativa Strategije EU-a o pravima osoba s invaliditetom za razdoblje 2021.-2030., čiji je cilj olakšati slobodu kretanja osobama s invaliditetom tako što će im osigurati posebne uvjete, povlašteni tretman i parkirna prava u svim državama članicama.

Pisane vijesti