Održana 14. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u srijedu, 29. studenoga 2023. održana je 14. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe na kojoj je sudjelovao ministar Marin Piletić.

Na sjednici su članovi Nacionalnog vijeća raspravljali o statističkom praćenju kretanja prosječnih mirovina i udjela mirovine u plaći pri čemu je u najvećoj mjeri postignut konsenzus vezano za statističke podatke koji su relevantni za praćenje kretanja prosječnih mirovina.

Usuglašeno je i kako su za praćenje udjela mirovine u plaći relevantni podaci o mirovinama bez međunarodnih ugovora. Tako prosječna sveukupna mirovina za listopad 2023. iznosi 548,70 eura, odnosno 47,5 posto udjela u prosječnoj neto plaći.
 
Također, raspravljalo se i o prijedlozima umirovljeničkih udruga za unaprjeđenje položaja umirovljenika pri čemu su se ministar Marin Piletić, predstavnici Vlade Republike Hrvatske i predstavnici umirovljenika i starijih osoba zaključno složili kako će Vladi uputiti zaključke s 14. sjednice Nacionalnog vijeća i to da se razmotri izmjena odredbe u Zakonu o mirovinskom osiguranju o usklađivanju mirovina sa sadašnjih 70:30 na 85:15 - stope promjene indeksa potrošačkih cijena i indeksa rasta plaća, ovisno o tome što je povoljnije.

Također, uputit će zaključke da se razmotri uvođenje godišnjeg dodatka na mirovinu koji bi bio vezan uz godine ostvarenog mirovinskoga staža, a ne uz cenzus, odnosno visinu mirovina te mogućnost priznavanja dodanog staža od šest mjeseci za svako dijete svim umirovljenicima koji su mirovine ostvarili do 1. siječnja 2019.

 

Pisane vijesti