Održana završna konferencija projekta "Zaustavimo nasilje nad ženama - za nasilje nema opravdanja"

  • Slika /slike/2023/ES - završna konferencija 27112023/ES700X500.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u ponedjeljak, 27. studenog 2023. održana je završna konferencija ESF projekta "Zaustavimo nasilje nad ženama - za nasilje nema opravdanja".

Podizanje javne svijesti u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, jačanje i razvoj kapaciteta stručnjaka za koordinaciju, provedbu i praćenje nacionalne politike, unaprjeđenje međuresorne suradnje u području prevencije i zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te osiguravanje usluge besplatne 24/satne telefonske linije 116-006, glavni su ciljevi Projekta vrijednog vrijednog 1.348,175,62 eura (85% ESF), a čiji je nositelj Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Državna tajnica Margareta Mađerić istaknula je kako je Vlada RH od prvog mandata prepoznala problem nasilja, osudila ga te, kroz međuresornu suradnju, nastavlja provoditi i poduzimati aktivnosti kako bi se unaprijedilo sprječavanje nasilja i dodatna zaštita žrtava nasilja.


U okviru Projekta, s ciljem senzibilizacije i postupanja po odredbama Istanbulske konvencije, provedene su i brojne edukacije, organizirane u suradnji s Državnom školom za javnu upravu, za predstavnike županijskih timova, stručnjake svih relevantnih dionika u području zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te državnih službenika. Na edukacijama je sudjelovalo 1 040 stručnjaka svih sustava koji postupaju u predmetima nasilja u obitelji.

Projektom je omogućen 24/satni rad Nacionalnog pozivnog centra, 7 dana u tjednu, uključujući vikende, praznike i blagdane, a zaposleno je pet pružatelja/ica podrške (3 psihologinje i 2 socijalna pedagoga) koji djeluju u prostorijama NPC-a.

Državna tajnica Mađerić naglasila je kako će se nastaviti osiguravati sredstva za daljnji rad NPC-a, besplatne 24/satne telefonske linije za žrtve i svjedoke kaznenih djela i prekršaja (116-006), kao i za financijsku potporu radu skloništa i savjetovališta za žrtve nasilja.

Konferenciji je prisustvovala i državna tajnica Ministarstva pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža-Nikolić te Miren Špek, izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.
 


Pisane vijesti