Ministar Marin Piletić i državni tajnik Dragan Jelić sudjelovali na sastanku Odbora za zapošljavanje, rad i socijalna pitanja OECD-a u Parizu

Slika /slike/2022/Vijesti/oecd_fr_1.jpg
U Parizu je 7. lipnja 2022. godine održan sastanak Odbora za zapošljavanje, rad i socijalna pitanja Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), posvećen razvoju tržišta rada nakon covid krize, na kojem su, u ime Republike Hrvatske, sudjelovali ministar Marin Piletić te državni tajnik Dragan Jelić.

Sastanak je okupio ministre i predstavnike članica OECD-a, Europske unije i zainteresiranih nečlanica koji su tijekom plenarne sjednice raspravljali kako stvoriti otpornija, uključiva i „zelena“ tržišta rada s ciljem ublažavanja trenutnih i budućih gospodarskih šokova.

Kao rezultat rasprave sudionici su po završetku sjednice usvojili zajedničku političku izjavu kojoj se pridružila i Hrvatska.

U okviru sastanka održano je i nekoliko panel rasprava te je državni tajnik Jelić sudjelovao u panelu na temu „Promicanje održivosti i otpornosti: osposobljavanje pojedinaca za tržište rada nakon krize“. 



Govoreći o različitim mjerama aktivne politike zapošljavanja koje se u Hrvatskoj trenutno provode, državni tajnik je kao primjer pokazatelja uspješnosti takvih mjera posebno istaknuo mjere edukacije u području programiranja, umjetne inteligencije i razvoja video igara u Novskoj i Lipiku, kroz koje su mnogi korisnici dobili prve poslove u tehnološkim industrijama ili osnovali vlastita poduzeća.

Ujedno je naglasio kako je u Hrvatskoj započela i provedba obrazovanja putem sustava vaučera koji će se dodjeljivati isključivo za programe stjecanja zelenih i digitalnih vještina, kako nezaposlenih, tako i zaposlenih osoba naglasivši kako je cilj osigurati da svatko tko želi, ima priliku sudjelovati u nekom obliku obrazovanja ili osposobljavanja, bez obzira na svoj radni status.

„Daljnjim razvojem sustava cjeloživotnog učenja osiguravamo kvalificiranu radnu snagu za naša gospodarstva i konkurentnost EU na globalnoj razini“, zaključio je državni tajnik Jelić.

Pisane vijesti