Ministar Aladrović predstavio prioritete EPSCO vijeća Predsjedništvu EGSO-a

Slika /slike/studeni 2019/EGSO 14112019/WhatsApp Image 2019-11-19 at 17.jpg
Zagreb - Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović sudjelovao je na 677. sastanku Predsjedništva Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), održanom 14. studenoga u prostorima Hrvatske obrtničke komore u Zagrebu. 

Okupljenim članovima Predsjedništva predvođenima predsjednikom EGSO-a Lucom Jahierom, ministar Aladrović predstavio je prioritete Republike Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem Europske Unije u području zapošljavanja i socijalne politike (EPSCO vijeće).

Ministar je istaknuo da se hrvatsko predsjedništvo prilikom definiranja prioriteta vodilo činjenicom da je gospodarski oporavak Europske unije stvorio temelj za rješavanje ključnih socijalnih i demografskih izazova, poput starenja stanovništva, intenzivne mobilnosti radnika te uslijed toga, nedostatka stručne i konkurentne radne snage, kao i važnošću daljnje provedbe načela Europskog stupa socijalnih prava.

Sastanak Predsjedništva EGSO-a održan je u sklopu njihovog dvodnevnog posjeta Zagrebu na kojem su se upoznali s tijekom priprema Republike Hrvatske za predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

Na zahtjev hrvatske vlade i u cilju što kvalitetnije razrade programa i aktivnosti, EGSO za potrebe hrvatskog predsjedanja priprema pet istraživačkih mišljenja.

Jedno od tih mišljenja, „Održivo financiranje za cjeloživotno učenje i razvoj vještina u kontekstu nedostatka kvalificirane radne snage“, bit će predstavljeno na konferenciji visoke razine koju Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava organizira u Dubrovniku u svibnju 2020. godine.


 

Pisane vijesti