Ministar Aladrović na konferenciji „Dani ekonomista – Ekonomska politika Hrvatske u 2020.“

Slika /slike/studeni 2019/Dani ekonomista 7112019/20191107_170856.jpg
Opatija  – Ministar Josip Aladrović sudjelovao je na konferenciji Hrvatskog društva ekonomista pod nazivom „Dani ekonomista – Ekonomska politika Hrvatske 2020.“.

U uvodnom govoru na početku panela o tržištu radne snage ministar je naglasio da se posljednjih godina u Republici Hrvatskoj bilježi kontinuirani rast zaposlenosti uz istodobni pad nezaposlenosti te da je dostignuta rekordno niska nezaposlenost od hrvatske samostalnosti.

„Prije samo tri godine broj nezaposlenih bio je veći od 240 tisuća. Danas je to oko 112 tisuća, a broj nezaposlenih od 2016. godine smanjen je za čak 46,9 posto“, rekao je ministar.

Također, Aladrović je podsjetio da su mjere aktivne politike zapošljavanja i programa zapošljavanja koje provodi Vlada Republika Hrvatske i u koje je izdvojeno 6,5 milijarde kuna uvelike pomogle spomenutim rezultatima na tržištu rada te da je cilj ovih mjera potaknuti stvaranje kvalitetnih radnih mjesta i što boljih prilika za integraciju na tržište rada, što se posebno odnosi na mlade.

„Kroz novi ciklus mjera od 2020. naglasak će biti na obrazovnoj komponenti poput potpora za usavršavanje, osposobljavanja na radnom mjestu te obrazovanja nezaposlenih i zaposlenih koji su u otežanom položaju na tržištu rada“, naglasio je ministar.

Tijekom uvodnog govora ministar se osvrnuo i na predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije i podsjetio da će prioriteti Ministarstva rada i mirovinskoga sustava biti upravo razvoj vještina kao poticaj inovativnosti i konkurentnosti i jačanje dobrobiti zaposlenih na radnom mjestu uz posebnu pozornost na razvoj i unaprjeđenje vještina.

„Inovativna i kreativna radna snaga pokretač je razvoja i preduvjet gospodarskog rasta te je nužno razviti kvalitetan okvir za kontinuirano stjecanje novih vještina koje će doprinijeti konkurentnosti i zapošljivosti“, podsjetio je ministar.
 

Pisane vijesti