Ministar Aladrović na konferenciji „Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU – konkurentnost i rast“ u organizaciji AmChama

  • Slika /slike/studeni 2019/AmCham/DSC_2042.JPG
  • Slika
  • Slika
Zagreb - Na poziv Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović predstavio je program za predsjedanje Vijećem Europske unije Ministarstva rada i mirovinskoga sustava gospodarstvenicima na tradicionalnom poslovnom ručku održanom u hotelu Sheraton.

U svom izlaganju ministar je istaknuo da će predsjedanje poslužiti kao dobra prilika da se u Hrvatsku dovedu one države koje imaju najbolje mjere i programe razvoja vještina te spomenuo kao je u tijeku i priprema pilot projekta koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje s ciljem jačanja znanja i vještina zaposlenih i nezaposlenih („upskilling-reskilling“).

„Ukupan broj mjera smanjili smo na 9 te je stavljen još veći naglasak na obrazovanje, usavršavanje i stjecanje vještina na radnom mjestu“, rekao je ministar i nadodao da se za one koji tek ulaze na tržište rada prije svega kroz mjere aktivne politike zapošljavanja, nastoje osigurati uvjete za stvaranje što kvalitetnijih radnih mjesta, a mjerama poput pripravništva nastojimo olakšati zadržavanje i zapošljavanje onih koji u industrijama od visoke dodane vrijednosti koji zahtijevaju visoke  plaće.

Govoreći o dobu Industrijske revolucije ministar je naglasio kako  će četvrta industrijska revolucija značajno utjecati na sve aspekte rada, ali je ujedno i velika prilika za dodatnu transformaciju tržišta rada i ukupnog gospodarstva. Također, istaknuo kako se nastoji već i tijekom obrazovanja potaknuti mlade na odabir deficitarnih zanimanja te napomenuo kako se kroz europska sredstva namjerava dodijeliti 17 000 STEM stipendija kako bi se to i dogodilo.

Na pitanje o konkurentnosti europsko/hrvatske radne snage ministar Aladrović konstatirao je kako je i europska i hrvatska radna snaga itekako konkurentna na tržištu rada budući da se upravo u ovom dijelu svijeta ostvaruje značajan tehnološki napredak te zaključio kako se radnici i poslodavci moraju kontinuirano prilagođavati poslovnim procesima i brzom tehnološkom napretku.

Na kraju samoga panela ministar je dodao da će predsjedanje poslužiti da se na europskoj razini napravi revizija politika i mjera koje donose rezultate i zahtijevaju dodatnu podršku te da je to prilika da Hrvatska kao predsjedateljica nametne one teme za koje smatra da je potreban sveobuhvatan europski odgovor.

Uz ministra Aladrovića na panel raspravi sudjelovali su ministar vanjskih i EU poslova Gordan Grlić Radman, a Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović završno se obratila gostima.

Pisane vijesti