Državni tajnik Ivan Vidiš sudjelovao na neformalnom sastanku ministara nadležnih za zapošljavanje i socijalnu politiku u Bordeauxu

Slika /slike/2022/Vijesti/20220215_163911.jpg
Državni tajnik Ivan Vidiš je u utorak, 15. veljače 2022., sudjelovao na neformalnom sastanku ministrica i ministara EU nadležnih za zapošljavanje i socijalnu politiku (EPSCO), održanom u Bordeauxu.

Ministarski sastanak, organiziran u okviru francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije, bio je posvećen izazovima na tržištu rada nastalim uslijed zelene i digitalne tranzicije i njihovom utjecaju na budući dizajn i razvoj EU politika u području zapošljavanja i osposobljavanja.

Uz EU ministre, na sastanku su sudjelovali i visoki predstavnici Europske komisije, Međunarodne organizacije rada, OECD-a, kao i predstavnici EU socijalnih partnera i civilnog društva.

U jutarnjem dijelu sastanka rasprava je bila usmjerena na utjecaj umjetne inteligencije na prilagodbu vještina u budućnosti i na potencijalne negativne posljedice koje sa sobom nosi zelena tranzicija, poput polarizacije tržišta rada i rizika od nezaposlenosti i siromaštva za niskokvalificirane radnike.

Za postizanje održivog i učinkovitog tržišta rada, državni tajnik Vidiš je naglasio kako je najprije potrebno razviti fleksibilno, ali istovremeno i odgovorno tržište rada, što podrazumijeva nekoliko elemenata - moderan zakonodavni okvir, ulaganje u ljude i njihove vještine te zaštitu onih najranjivijih.

U popodnevnom dijelu sastanka, u kojem su paralelno održane tri rasprave, državni tajnik sudjelovao je u raspravi posvećenoj pitanju prekvalifikacije i osiguravanju potpore radnicima pri promjeni i prelasku na nova radna mjesta.

Osvrnuvši se na izazove dvostruke tranzicije, državni tajnik Vidiš je istaknuo kako će Hrvatska uz već postojeće programe dokvalifikacije i prekvalifikacije, koji se provode u okviru mjera aktivne politike zapošljavanja, uvesti potpuno novi sustav vaučera dostupan svima – ne samo nezaposlenima, koji će značajno olakšati cjeloživotno obrazovanje i razvoj vještina.

„Stvaranjem poticajnog okvira u kojem radnici mogu dobiti savjetovanje, vaučere za razvoj i unaprjeđenje vještina ili financijsku potporu za pokretanje vlastitog posla, neizravno ulažemo ne samo u nove proizvode i usluge, nego i u nova radna mjesta i budućnost.“, zaključio je državni tajnik Vidiš.

Na marginama neformalnog sastanka državni tajnik se sastao s austrijskim ministrom rada, Martinom Kocherom, s kojim je razgovarao o aktualnom zakonodavnom aktu o primjerenim minimalnim plaćama na EU razini te sustavima stjecanja vještina radne snage. Obje strane potvrdile su dobre bilateralne odnose kao i nastavak suradnje dviju zemalja.
 

Pisane vijesti