Državna tajnica Margareta Mađerić sudjelovala na online konferenciji „Testiranje Jamstva za djecu u državama članicama“

Slika /slike/2020/MRMSOSPiUNICEF.png
Državna tajnica Margareta Mađerić sudjelovala je 12. studenoga 2020. godine na online konferenciji visoke razine pod nazivom „Testiranje Jamstva za djecu u državama članicama“.

Ispred Europske Komisije na sastanku su sudjelovali povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit i direktorica Uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju Katarina Ivanković Knežević, ispred UNICEF-a predstojnica Ureda za Hrvatsku Regina M. Castillo te resorni ministri država uključenih u projekt.

Hrvatska je jedna od država uz Bugarsku, Italiju, Grčku, Njemačku, Španjolsku i Litvu u kojoj se testira provedba Programa „Jamstvo za djecu“ i provodi pilot program „Ispitivanje dječjeg siromaštva u državama članicama EU" s ciljem unapređenja mjera i aktivnosti te izrade strateškog dokumenta na razini EU kojim će se prevenirati dječje siromaštvo i socijalna isključenost.

Suradnja Ministarstva s UNICEF-om nastavlja se s ciljem osiguravanja što kvalitetnijih usluga na području Međimurske županije kroz oblikovanje programa „Jamstvo za djecu", koji će pomoći jačanju kapaciteta za razvoj usluga za djecu i mlade i obitelji u riziku, usluga rane intervencije i usluga predškolskog odgoja.

Također, nastavlja se suradnja u prikupljanju, analizi i predstavljanju podataka koji se odnose na dječje siromaštvo i socijalnu isključenost.
 
Na temelju analiza i identificiranih primjera dobrih praksi „Jamstvo za djecu“ pružit će se regulatorni okvir i pokrenuti mjere i ulaganja država članica kako bi se riješili nedostaci u pristupu kvalitetnim uslugama za djecu koja su u potrebi.
 
Obveza svake od članica je da na najbolji način osigura da svako dijete u Europi ima pristup besplatnom zdravstvu, obrazovanju i skrbi u ranom djetinjstvu, kao i odgovarajućem smještaju i prehrani.

Pisane vijesti