Socijalna skrb

Novosti iz Zakona o socijalnoj skrbi
Izmjenama i dopunama Zakon o socijalnoj skrbi (Narodne novine, br.: 18/22, 46/22 ) uređuje se da osobe pod privremenom zaštitom ostvaruju naknade i usluge u sustavu socijalne skrbi u istom opsegu kao i stranci pod supsidijarnom zaštitom i azilanti.

Imate pravo na:
 
NAKNADE SUKLADNO ZAKONU O SOCIJALNOJ SKRBI
 
  1. ZAJAMČENA MINIMALNA NAKNADA

Pravo na zajamčenu minimalnu naknadu priznaje se samcu ili kućanstvu koji nemaju sredstva za podmirenje osnovnih životnih potreba niti ih mogu osigurati na mjesečnoj razini.
 
  1. NAKNADA ZA TROŠKOVE STANOVANJA

Pravo na naknadu za troškove stanovanja priznaje se korisniku zajamčene minimalne naknade.
 
  1. NAKNADA ZA UGROŽENOG KUPCA ENERGENATA

Pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata priznaje se korisniku zajamčene minimalne naknade, osobne invalidnine, nacionalne naknade za starije osobe, itd.
 
  1. NAKNADA ZA OSOBNE POTREBE

Pravo na naknadu za osobne potrebe priznaje se djetetu polazniku osnovne škole i djetetu i mlađoj punoljetnoj osobi polazniku srednje škole, drugoj mlađoj punoljetnoj osobi, odrasloj osobi i starijoj osobi kojoj se priznaje pravo na uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja ako vlastitim prihodom ne može osigurati zadovoljavanje osobnih potreba na smještaju ili organiziranom stanovanju.
 
  1. JEDNOKRATNA NAKNADA

Pravo na jednokratnu naknadu priznaje se samcu ili kućanstvu koje zbog podmirenja izvanrednih troškova nastalih zbog trenutačnih životnih okolnosti (rođenja ili obrazovanja djeteta, bolesti ili smrti člana obitelji, prirodne nepogode i slično) nije u mogućnosti podmiriti osnovne životne potrebe.

Ukupan iznos priznatih jednokratnih naknada u kalendarskoj godini za samca iznosi 2.500,00 kuna, a za kućanstvo 3.500,00 kuna.
 
  1. NAKNADA ZA POGREBNE TROŠKOVE

Pravo na naknadu za pogrebne troškove priznaje se fizičkoj ili pravnoj osobi koja je podmirila troškove pogreba ili izvršila uslugu pogreba osobe koja nije imala zakonskog ili ugovornog obveznika uzdržavanja, koja je u trenutku smrti bila korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu ili član kućanstva koje je korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu ili prava na uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja na temelju rješenja centra za socijalnu skrb.
 
  1. NAKNADA ZA REDOVITO STUDIRANJE        

Korisniku prava na uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja priznaje se pravo na naknadu za redovito studiranje u statusu redovitog ili izvanrednog studenta na sveučilišnom ili stručnom studiju.
 
  1. PLAĆANJE TROŠKOVA SMJEŠTAJA U UČENIČKOM DOMU

Djetetu ili mlađoj punoljetnoj osobi, polazniku srednje škole slabijeg imovnog stanja koji nije član kućanstva koje je korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu troškove smještaja u učeničkom domu plaća Ministarstvo u skladu s odredbama ugovora o smještaju učenika u učenički dom.
 
  1. OSOBNA INVALIDNINA

Pravo na osobnu invalidninu priznaje se djetetu i osobi kod koje je utvrđen četvrti stupanj težine invaliditeta – oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja, a u svrhu zadovoljavanja životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice.

Pravo na osobnu invalidninu ne priznaje se osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama ovoga Zakona ili drugim propisima, koja osobnu invalidninu stovaruje prema drugim propisima, koja doplatak za pomoć i njegu ostvaruje prema ovom Zakonu ili drugim propisima.
 
  1. DOPLATAK ZA POMOĆ I NJEGU

Pravo na doplatak za pomoć i njegu priznaje se djetetu s teškoćama u razvoju i osobi s invaliditetom zbog čega joj je prijeko potrebna pomoć i njega druge osobe u organiziranju prehrane, pripremi i uzimanju obroka, nabavi namirnica, čišćenju i pospremanju stana, oblačenju i svlačenju, održavanju osobne higijene, kao i obavljanju drugih osnovnih životnih potreba kojoj je utvrđen treći stupanj težine invaliditeta – oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja.
 
  1. STATUS RODITELJA NJEGOVATELJA ILI STATUS NJEGOVATELJA      

Pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja priznaje se roditelju ili članu kućanstva koji je punoljetan, ima poslovnu sposobnost, nije lišen roditeljske skrbi, ima psihofizičke sposobnosti za pružanje potrebne njege i pomoći i koji pruža njegu, živi u kućanstvu s djetetom s teškoćama u razvoju ili osobom s invaliditetom koja je:
 
  • potpuno ovisna o pomoći i njezi druge osobe jer joj je zbog održavanja života potrebno pružanje specifične njege izvođenjem medicinsko-tehničkih zahvata za koju je prema preporuci liječnika roditelj ili njegovatelj osposobljen
  • u potpunosti nepokretna i uz pomoć ortopedskih pomagala ili
  • koja ima više vrsta oštećenja četvrtog stupnja (tjelesnih, mentalnih, intelektualnih ili osjetilnih) zbog kojih je potpuno ovisna o pomoći i njezi druge osobe pri zadovoljavanju osnovnih životnih potreba.
   
SOCIJALNE USLUGE SUKLADNO ZAKONU O SOCIJALNOJ SKRBI

 
Socijalne usluge obuhvaćaju aktivnosti namijenjene prepoznavanju, sprječavanju i rješavanju problema i poteškoća pojedinaca i obitelji te poboljšanju kvalitete njihova života u zajednici.
 

Socijalne usluge su:

1. prva socijalna usluga
2. usluga sveobuhvatne procjene i planiranja
3. savjetovanje
4. stručna procjena
5. psihosocijalno savjetovanje
6. socijalno mentorstvo
7. obiteljska medijacija
8. psihosocijalni tretman radi prevencije nasilničkog ponašanja
9. psihosocijalna podrška
10. rana razvojna podrška
11. pomoć pri uključivanju u programe odgoja i redovitog obrazovanja
12. pomoć u kući
13. boravak
14. organizirano stanovanje i
15. smještaj
 

Socijalne usluge mogu se pružati tijekom duljeg razdoblja ili privremeno, ovisno o potrebama korisnika.

 
Detaljne informacije o pravima i naknadama iz sustava socijalne skrbi možete dobiti:
  • u centru za socijalnu skrb u mjestu gdje se nalazite
  • na broj +385 99 399 7317
  • e-mail ukrajina@mrosp.hr
 
 Centar za socijalnu skrb Zagreb i Podružnice

 
 
ZAGREB E. Kumičića 5, 10000 Zagreb
Podružnica Črnomerec Joze Martinovića 5-7, 10120 Zagreb
Podružnica Donji Grad Ulica grada Vukovara 237, 10000  Zagreb
Podružnica
Dubrava
Avenija Dubrava 49, 10000 Zagreb
Podružnica Gornji Grad-Medveščak Trg hrvatskih velikana 2, 10000 Zagreb
Podružnica Maksimir Maksimirska cesta 51/I, 10000 Zagreb
Podružnica Novi Zagreb Avenija Dubrovnik 12, 10020 Zagreb
Podružnica Peščenica Zapoljska 1, 10000 Zagreb
Podružnica Sesvete Trg D. Domjanića 6, 10360 Sesvete
Podružnica Susedgrad Aleja Bologne 2, 10090 Zagreb
Podružnica Trešnjevka Vitezićeva 57, 10000 Zagreb
Podružnica Trnje Ulica grada Vukovara 271/VI (Poslovni toranj Chromos), 10000 Zagreb
 
Kome se obratiti?
Obratite se predstavnicima centra za socijalnu skrb u Prihvatnom centru.

Ako imate organizirani vlastiti smještaj obratite se centru za socijalnu skrb na području gdje ste smješteni.

Popis centara za socijalnu skrb i podružnica u Hrvatskoj
Kakvu pomoć mogu dobiti u centru za socijalnu skrb?
Centar za socijalnu skrb u Republici Hrvatskoj priznaje i isplaćuje novčana sredstva za uzdržavanje osobama koje su se zbog raznih okolnosti našle u nepovoljnoj životnoj situaciji, a također pruža i druge socijalne usluge osobama koje su se našle u nepovoljnim životnim okolnostima.

Stručni radnik centra za socijalnu skrb će u razgovoru s Vama utvrditi kako Vam se najbolje može pomoći.
Kako dobiti jednokratnu novčanu pomoć?
Možete podnijeti zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć dežurnom socijalnom radniku u prihvatilištu ili centru za socijalnu skrb u mjestu gdje ste smješteni.

Popis centara za socijalnu skrb i podružnica u Hrvatskoj

Ova se pomoć isplaćuje jednokratno u novcu i služi za podmirenje izvanrednih troškova nastalih zbog trenutačnih životnih okolnosti.
Što ako sam osoba starije životne dobi, osoba s invaliditetom ili imam brojnu obitelj, a smješten sam u Prihvatilištu?
Prilikom smještaja u Prihvatilištu posebno se vodi računa o spolu, dobi, položaju ranjivih skupina kao i tražiteljima s posebnim prihvatnim potrebama te cjelovitosti obitelji.

Ako imate posebne prihvatne potrebe, odnosno u Prihvatilištu Vam se ne može pružiti smještaj primjeren vašim potrebama, možete biti smješteni u odgovarajuću ustanovu socijalne skrbi.

Možete podnijeti zahtjev za smještaj dežurnom socijalnom radniku u Prihvatilištu ili centru za socijalnu skrb u mjestu gdje ste smješteni.

Popis centara za socijalnu skrb i podružnica u Hrvatskoj
Što s djetetom koje nije u pratnji roditelja?
U slučaju pronalaska djeteta bez pratnje roditelja, potrebno se odmah obratiti policijskom službeniku ili službenoj osobi u Prihvatilištu.

Daljnje postupke će voditi policijski službenik obučen za rad s djecom.

Djetetu bez pratnje će centar za socijalnu skrb odmah imenovati posebnog skrbnika radi zaštite dobrobiti djeteta  i provedbe daljnjih postupaka prema djetetu bez pratnje.

Poseban skrbnik brine o svim pravima i interesima djeteta i zastupa dijete u stvarima za koje je imenovan te poduzima potrebne radnje, s ciljem spajanja obitelji.
Kontakti
Telefonski broj: +385 99 399 7317  
             
E-mail: ukrajina@mrosp.hr
 
Popis centara za socijalnu skrb i podružnica u Hrvatskoj