Zapošljavanje i rad

EU baza talenata za raseljene osobe iz Ukrajine
Europska komisija pokrenula je pilot projekt pod nazivom „EU baza talenata“ za raseljene osobe iz Ukrajine, u kojem među ostalim državama EU sudjeluje i Republika Hrvatska. Baza talenata pomaže u prepoznavanju i mapiranju vještina osoba koje traže posao te olakšava njihovo povezivanje s poslodavcima u EU.

Korisnici privremene zaštite moći će lakše pronaći zaposlenje: mogu koristiti bazu talenata za izradu životopisa, prezentiranje svojih vještina i profesionalnog iskustva, kao i iskazivanje interesa za pronalazak posla.

Pilot inicijativa provodi se putem EURES portala za traženje posla koji okuplja nacionalne urede za zapošljavanje, privatne agencije za zapošljavanje i poslodavce diljem EU-a. Životopisi objavljeni putem EU baze talenata također će biti vidljivi registriranim poslodavcima u svim zemljama EURES-a.

Više informacija o EU bazi talenata, kao i o načinu prijave u bazu nalazi se na slijedećoj poveznici:

https://eures.ec.europa.eu/eu-talent-pool-pilot_en
Osnovna prava iz radnog odnosa u Republici Hrvatskoj
Radni odnosi su u Republici Hrvatskoj uređeni Zakonom o radu koji se primjenjuje kao opći propis, ako drugim zakonom nije drukčije uređeno.
 
U smislu Zakona o radu, radnik je fizička osoba koja u radnom odnosu obavlja određene poslove za poslodavca, a poslodavac je fizička ili pravna osoba koja zapošljava radnika i za koju radnik u radnom odnosu obavlja određene poslove.
 
Poslodavac je obvezan u radnom odnosu radniku dati posao te mu za obavljeni rad isplatiti plaću, a radnik je obvezan prema uputama koje poslodavac daje u skladu s naravi i vrstom rada, osobno obavljati preuzeti posao.
 
Poslodavac je dužan radniku osigurati uvjete za rad na siguran način te na način koji ne ugrožava zdravlje radnika.
 
Prije stupanja radnika na rad, poslodavac je dužan omogućiti mu da se upozna s propisima u vezi s radnim odnosima te ga je dužan upoznati s organizacijom rada i zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu.
 
Poslodavac je dužan radnika prijaviti na obvezna osiguranja (obvezno zdravstveno osiguranje i obvezno mirovinsko osiguranje), a tijelu nadležnom za vođenje podataka o osiguranicima prema posebnom propisu o mirovinskom osiguranju (Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje), u elektroničku bazu podataka o osiguranicima, dostaviti podatke o radniku, kao i sve promjene podataka do kojih dođe tijekom trajanja radnog odnosa, na način, u sadržaju i u roku propisanim posebnim propisom o mirovinskom osiguranju.

OSNOVNA PRAVA IZ RADNOG ODNOSA U REPUBLICI HRVATSKOJ (PDF)
 
Mogu li se prijaviti u evidenciju Zavoda?
Sve osobe koje u Republici Hrvatskoj imaju međunarodnu zaštitu bilo da je riječ o strancima pod supsidijarnom zaštitom ili strancima pod privremenom zaštitom ukoliko žele pomoć i podršku u traženju posla mogu se prijaviti u evidenciju nezaposlenih pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.
Kako i gdje se mogu prijaviti?
Prijavite se možete putem:  
Prilikom prijave je potrebno dati osnovne podatke:
  • ime i prezime,
  • datum rođenja ,
  • iskaznicu za strance pod privremenom zaštitom.
Koja dokumentacija mi je potrebna za upis u evidenciju nezaposlenih?
Za upis u evidenciju nezaposlenih potrebna je osobna iskaznica izdana od Ministarstva unutarnjih poslova iz koje je evidentan Vaš status u Republici Hrvatskoj, osobni identifikacijski broj (OIB) koji ćete dobiti prilikom prijave boravka, te dokaza o završenom obrazovanju ukoliko ga imate (nije obavezno).
Kako mi Hrvatski zavod za zapošljavanje može pomoći u traženju posla?
Pomoć  Hrvatskog zavoda za zapošljavanje sastoji se od:
  • prijave u evidenciju nezaposlenih,
  • definiranje radnog potencijala i plana traženja posla i zajedničkog dogovora oko zanimanja za koja će savjetnik posredovati na tržištu rada,
  • uključivanje u radionice za aktivno traženje posla,
  • informiranje o radnim mjestima i mogućnostima rada u zanimanju u kojem možete i želite raditi,
  • financiranja obrazovanje za stjecanje kompetencija potrebnih na tržištu rada, i
  • mogućnosti uključivanja u neku od mjera aktivne politike zapošljavanja.
Što su radionice za aktivno traženje posla?
Ukoliko Vam je potrebna pomoć pri pisanju životopisa, predstavljanju poslodavcu kako biste istaknuli bitne reference o sebi, kako i gdje tražiti posao, savjetnik će Vas uputiti na radionice za aktivno traženje posla. Riječ je o grupnom radu a biti će omogućene radionice u manjim skupinama uz prevoditelja ili na engleskom jeziku, ovisno o Vašim mogućnostima.
Kako ćete me informirati o slobodnim radnim mjestima?
Prilikom prijave u evidenciju bit će Vam dodijeljen savjetnik koji će s Vama tijekom savjetovanja definirati plan traženja posla, utvrditi vrstu podrške koja Vam je potrebna za uspješno zapošljavanje te dogovoriti zanimanja za koja će za Vas posredovati na tržištu rada. Bit će važna informacija o Vašem prethodnom radnom iskustvu kao i stečenim kompetencijama kroz redovno obrazovanje.

Savjetniku ćete ostaviti svoje kontakte (adresu elektroničke pošte kao i broj mobitela). Putem maila i SMS-a redovito ćemo Vas obavještavati o slobodnim radnim mjestima u dogovorenom zanimanju.
Imam li mogućnost zapošljavanja izvan mjesta trenutnog boravka u Hrvatskoj?
Tijekom savjetovanja iskazat ćete mogućnost zapošljavanja i izvan mjesta trenutnog boravka u Republici Hrvatskoj. Savjetnik za zapošljavanje informirati će Vas o slobodnim radnim mjestima u željenom zanimanju i na području RH za koji iskažete interes. Za Republiku Hrvatsku posebno je važno zapošljavanje tijekom turističke sezone, i savjetnik će Vas informirati i o takvim mogućnostima.
Imam li kakvih materijalnih prava pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje?
Za ostvarivanje prava na novčanu naknadu potrebno je u trenutku prestanka radnog odnosa imati najmanje 9 mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca na području Republike Hrvatske. Potrebno je prijaviti se HZZ-u  i podnijeti zahtjev u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, prestanka bolovanja, odnosno rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog ili skrbničkog dopusta nakon prestanka radnog odnosa.
 
Osim novčane naknade osobe koje su uključene u obrazovanje ili osposobljavanje na radnom mjestu mogu ostvariti novčanu pomoć i putne troškove dok traje obrazovanje i za dane dok se nalaze na nastavi.
Kako mogu steći nove kompetencije potrebne na tržištu rada?
Ukoliko u razgovoru sa savjetnikom zajednički utvrdite da Vam je potrebno dodatno obrazovanje, HZZ će vas uputiti u neki od oblika obrazovanja i za to vrijeme financirati novčanu pomoć i putni trošak kao i o mogućnosti osposobljavanje kod poslodavca na konkretnom radnom mjestu.
Imam li pravo na korištenje računala u prostorima HZZ-a?
Ukoliko nemate pristup Internetu niti vlastito računalo, možete ga besplatno koristiti u svim područnim službama i uredima HZZ-a, kao i u Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK).

Popis CISOK centara u Hrvatskoj  https://www.hzz.hr/adrese-i-kontakt/cisok-centri.php .

U CISOK-u je moguće:
  • samostalno pretraživanje objavljenih natječaja za posao
  • prikupljanje informacija o obrazovnim mogućnostima i mogućnostima zapošljavanja u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i korištenje različitih on‐line alata.
  • informacije i savjetovanja o zahtjevima pojedinih zanimanja, mogućnostima obrazovanja odraslih, ponudi i mogućnostima zapošljavanja te brojnim drugim temama vezanim uz obrazovanje i zapošljavanje
Kontakti
Telefonski broj: +385 99 5248 574
                         +385 99 5276 079   
E-mail: ukrajina@hzz.hr
Uredi HZZ-a: https://www.hzz.hr/adrese-i-kontakt/regionalni-podrucni-uredi.php