Održana video konferencija ministrica i ministara rada i socijalne politike o mjerama za ublažavanje socijalnih posljedica i učinaka na tržište rada virusa Covid – 19

  • Slika /slike/2020/EPSCO 19032020/7ff0ee8e-ea5e-4cf0-9a42-7572e50b67a5.jpg
  • Slika
Zagreb, 19. ožujka 2020. - Na inicijativu hrvatskog predsjedništva Vijećem EU, održana je video konferencija na visokoj razini na kojoj su ministrice i ministri rada i socijalne politike država članica EU raspravljali o mjerama za ublažavanje posljedica nastalih izbijanjem virusa Covid – 19.
 
 Slijedom izazova s kojim se suočava cijeli svijet, a posebice Europska unija, bilo je važno razmijeniti mišljenja i podijeliti iskustva o modalitetima prevladavanja posljedica krize i u ovim područjima kako bi se zajednički došlo do najučinkovitijih rješenja.
Video konferencijom su predsjedali ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković.
 
Na konferenciji su visoki predstavnici Europske komisije – izvršni potpredsjednik Valdis Dombrovskis, povjerenik za poslove i socijalna prava Nicolas Schmit te nadležne ministrice i ministri razmijenili iskustva o provedenim i planiranim mjerama za ublažavanje negativnih posljedica koje COVID – 19 ostavlja na zapošljavanje, tržište rada i socijalne sustave. Raspravljalo se i o mjerama socijalne zaštite i socijalne skrbi kojima se mogu umanjiti negativni učinci krize. Sudionici video konferencije iznijeli su svoja promišljanja i planove za moguću prenamjenu sredstava iz EU fondova.  Tim sredstvima financirale bi se i novo osmišljene mjere, a ova inicijativa na tragu je prijedloga Komisije o Investicijskoj inicijativi kao odgovoru na Covid – 19.
 
Brojne države članice već su poduzele dalekosežne mjere za ograničenje širenja virusa putem socijalnog udaljavanja. U brojnim su državama privremeno zatvorene škole, sveučilišta, kulturne ustanove, ugostiteljski objekti. Europsko gospodarstvo značajno je pogođeno, osobito male i srednje tvrtke, samozaposleni i zaposleni u nestandardnim oblicima zanimanja. Sve ove promjene, uz zdravstvene i druge posljedice širenja Covid – 19, značajno utječu na naše građane.
 
Na video konferenciji istaknuta je važnost što veće zaštitite svih građanki i građana EU, posebice one ranjivije i teže pogođene ovom krizom. Potrebno je, između ostalog, omogućiti zaposlenim roditeljima, a posebno samohranim roditeljima odgovarajuća rješenja za brigu o djeci. Također, starijim građanima, koji su osobito ranjiva skupina, potrebno je pružiti odgovarajuću pomoć i zaštitu.
 
Nastavak zajedničke suradnje i razmjene informacija na EU razini od velike je važnosti za prevladavanje izazova i pronalaženje najboljih rješenja.
 
Ministar Aladrović je istaknuo: „Kao hrvatsko Predsjedništvo odlučili smo održati videokonferenciju kako bismo s našim kolegama ministrima razmijenili iskustva u suzbijanju posljedica ove pandemije na naša tržišta rada, ali i društvo u cjelini. Kroz raspravu smo razmotrili niz mjera u cilju očuvanju radnih mjesta i zaštite zdravlja i sigurnosti radnika. Svi ministri su odlučni zajednički raditi kako bismo u što kraćem razdoblju nadvladali ovu situaciju.“
 
 
Ministrica Bedeković zaključno je istaknula: „Osobito je važno, što smo se svi složili, čim je više moguće zaštititi sve naše građanke i građane, posebice one ranjivije i teže pogođene ovom krizom. Ova konferencija neka bude primjer dobre prakse razmjene informacija i pružanja koordiniranog odgovora na razini EU. U ovim izazovnim vremenima, naša je zadaća iznaći odgovarajuća rješenja, ali i djelovati koordinirano, odlučno, odgovorno i ujedinjeno.“

Cijeli završni govor ministra Aladrovića možete pogledati OVDJE