U Hrvatskom saboru izglasani Zakon o inkluzivnom dodatku i paket zakona za unaprjeđenje kapitaliziranog mirovinskoga sustava

Slika /slike/2023/Untitled design.png
U Hrvatskom saboru u petak, 15. prosinca 2023. izglasani su Zakon o inkluzivnom dodatku, izmjene i dopune Zakona o nacionalnoj naknadi za starije kao i paket zakona za unaprjeđenje kapitaliziranog mirovinskoga sustava.
 
Zakonom o inkluzivnom dodatku objedinjuju se četiri dosadašnje naknade - osobna invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknada za nezaposlene, a mjesečno će iznositi od 138 do 720 eura, ovisno o kategoriji, odnosno razini potpore.

Za prvu će kategoriju iznositi 720 eura, 480 eura za drugu, 430 eura za treću, te 162 eura i 138 eura za četvrtu i petu razinu.

Niti jedan korisnik od sadašnjih 147 tisuća, neće dobiti manji mjesečni iznos kroz inkluzivni dodatak, nego je dobivao do sada, prihod za sve sadašnje korisnike rast će za minimalno 50 do 100 i više posto. 

Za svaku naknadu dosad je bilo potrebno vještačenje i posebna procedura, a  tome bi sada trebao doći kraj. Do priznavanja inkluzivnog dodatka korisnici će i dalje imati ostvarena prava, a postupak za inkluzivni dodatak provodit će se do kraja 2024.. Nakon priznanja inkluzivnog dodatka korisnicima će biti isplaćena razlika.

U proračunu za 2024. za isplatu inkluzivnog dodatka predviđeno je 506 milijuna eura, što je dvostruko više nego se sada isplaćuje na ime  četiriju naknada.
 
Sabor je izglasao i izmjene i dopune Zakona o nacionalnoj naknadi za starije koja se od 1. siječnja 2024. povećava sa 120 na 150 eura te se fleksibiliziraju uvijeti za ostvarivanje prava na naknadu, kao i što se omogućuje dostava naknade krajnjem korisniku putem pošte.

Izmjenama četiri zakona o drugom i trećem mirovinskom stupu (Zakon o obveznim mirovinskim fondovima, Zakon o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, Zakon o mirovinskim osiguravajućim društvima i Zakon o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju) cilj je jačanje drugog i trećeg stupa i povećanje prinosa mirovinskih fondova kako bi se osigurale veće mirovine budućim umirovljenicima. Riječ je o izmjenama zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, o mirovinskim osiguravajućim društvima te o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Mini mirovinska reforma, uz ostalo propisuje obveze ulaganja pet posto neto imovine obveznih mirovinskih fondova A i B kategorije u alternativni investicijski fond s garancijom povrata, a koji bi primarno ulagao u hrvatsko gospodarstvo.
 
Stupanje na snagu zakona je s danom 1. siječnja 2024.

Izvor: MROSP/Hina

Pisane vijesti