Sjednica VRH: Usvojeni prijedlozi uredbi o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u državnoj i javnim službama

Slika /slike/2024/VRH/GG8m9yCbcAA_Bxn.jpg
Na 287. sjednici Vlade RH, održanoj u četvrtak, 22. veljače 2024., usvojeni su prijedlozi uredbi o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u državnoj i javnim službama.

Sukladno novom Zakonu o plaćama, koji je na snagu stupio 1. siječnja 2024., donesene su nove uredbe, s obzirom na to da je Zakonom propisano kako sadašnje Uredbe prestaju vrijediti 1. ožujka 2024.

Prijedlozi uredbi dostavljeni su, u skladu sa Zakonom o plaćama, sindikatima na mišljenja u propisanom roku od 15 dana, a koja su uzeta u obzir u izradi konačnog prijedloga Uredbe.

Dana 21. veljače 2024. konstituirano je Vijeće za praćenje i unaprjeđenje sustava plaća u državnoj službi i javnim službama, koje je dalo pozitivno mišljenje na konačni prijedlog Uredbe.

Donošenjem pratećih Uredbi o koeficijentima za obračun plaća u državnim i javnim službama objektivno se vrednuju radna mjesta s ciljem ujednačavanja plaća u državnoj službi i javnim službama za iste poslove i poslove iste složenosti. Temeljem vrednovanja spojena su radna mjesta iste ili slične složenosti, a broj različitih naziva radnih mjesta za državnu i javne službe manji.

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković istaknuo je kako je riječ o najvećem reformskom poduhvatu u posljednjih 30 godina čiji je glavni cilj jednaka plaća za jednak rad te primjerene plaće za sve državne službenike, namještenike i sve zaposlene u javnim službama.

Reformom plaća, vrijednom 1,63 milijardi eura, obuhvaćeno je više od 244 tisuće zaposlenih u državnoj i javnim službama te Hrvatskoj vojsci čije će plaće, u prosjeku, rasti za 14,7 % u odnosu na prosinac 2023., a za što je Vlada Republike Hrvatske osigurala 990 milijuna eura.

Foto: Vlada RH

Pisane vijesti