Sjednica Vlade RH: U saborsku proceduru upućen Prijedlog zakona o privremenom uzdržavanju

Slika /slike/2024/VRH/HN20240529556574.jpg
Na  6. sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj u srijedu, 26. lipnja 2024. usvojen je Prijedlog zakona o privremenom uzdržavanju, koji je upućen na daljnju proceduru usvajanja u Hrvatski sabor.

Riječ je o Zakonu kojim se osniva tzv. alimentacijski fond, odnosno unaprjeđuje potpora uzdržavanja za djecu kojima roditelj, kao obveznik uzdržavanja prema sudskoj odluci, ne plaća uzdržavanje.

„Od prvog dana mandata, Vlada RH djeluje socijalno osjetljivo, na način da štiti osjetljive i ugrožene skupine građana - uvijek i bez iznimke. Osnivanjem tzv. alimentacijskog fonda uvodimo dodatan mehanizam zaštite djece čiji roditelji ne plaćaju alimentaciju i osiguravamo financijsku sigurnost djece koja ostvaruju pravo na privremeno uzdržavanje“, istaknuo je ministar Marin Piletić.

Novim odredbama Zakona povećava se novčani iznos na 100 posto zakonskog minimuma uzdržavanja mjesečnog iznosa potrebnog za uzdržavanje djeteta, odnosno oko 200 eura po djetetu mjesečno, umjesto dosadašnjih oko 100 eura.

Također, prijedlogom je povećana dužina trajanja prava što znači da će pravo na privremeno uzdržavanje odsad imati i punoljetno dijete dok se redovito školuje, a najduže do 26. godine odnosno i punoljetno dijete koje zbog teške i trajne bolesti ili invaliditeta nije sposobno za rad, dok aktualnim Zakonom pravo traje najviše tri godine i do djetetove 18. godine života.

Priznavanje i isplaćivanje prava na privremeno uzdržavanje, umjesto dosadašnjeg nadležnog tijela područnih ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad, postupak će provoditi Agencija za osiguranje radničkih tražbina (AORT), čime će se osigurati jednostavnije i brže procedure za korisnike.

Umjesto dosadašnjeg Zakona koji kao uvjet za ostvarenje prava nalaže da obveznik ne ispunjava obvezu uzdržavanja dulje od tri mjeseca, to razdoblje prijedlogom Zakona skraćuje se na mjesec dana.

Također, iako prema Obiteljskom zakonu bake i djedovi prema načelu solidarnosti imaju obavezu uzdržavanja unučadi i obrnuto kad je riječ o punoljetnoj unučadi, nove odredbe ne traže potraživanje od bake i djedova. Novina je i da, u slučaju smrti obveznika, više nema potraživanja duga već se isti otpisuje.

Foto: Hina

Pisane vijesti