Sjednica Vlade RH: Prihvaćene odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog i Kolektivnog ugovora i imenovanju pregovaračkih odbora Vlade RH

Slika /slike/2023/Vijesti/VRH_201.png
Na 251. sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj u četvrtak, 21. rujna 2023., prihvaćene su odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog i Kolektivnog ugovora te imenovanju pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske.

Vlada Republike Hrvatske je s reprezentativnim sindikatima javnih službi i reprezentativnim sindikatima državne službe 6. svibnja 2022. potpisala Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama i Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, koji su sklopljeni na određeno vrijeme od četiri godine.

U rujnu 2023. godine reprezentativni sindikati javnih službi i Sindikat policije Hrvatske, kao reprezentativni sindikat državne službe, dostavili su zahtjeve za početak pregovora o visini osnovice za izračun plaće u javnim službama te o ostalim izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora kao i visini osnovice za izračun plaće za državne službenike i namještenike. Potpisnici su se obvezali tijekom mjeseca rujna započeti pregovore o visini osnovice za izračun plaće u javnim službama, kao i visini godišnje nagrade za uskršnje blagdane te datumu i načinu isplate tog materijalnog prava kao i visini osnovice za izračun plaće za državne službenike i namještenike.

U pregovarački odbor Vlade Republike Hrvatske za pregovore o sklapanju izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama imenuju se kao predsjednik ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i članovi ministar financija izv. prof. dr. sc. Marko Primorac, ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar pravosuđa i uprave dr. sc. Ivan Malenica, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

U pregovarački odbor Vlade RH za pregovore o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike imenuju se kao predsjednik ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i članovi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, ministar financija izv. prof. dr. sc. Marko Primorac, ministar pravosuđa i uprave dr. sc. Ivan Malenica, ministar obrane  dr. sc. Mario Banožić.

Pisane vijesti