Sjednica Vlade RH: Mogućnost korištenja dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine

Slika /slike/2021/Fotografije/Sjednice Vlade RH/VRH_3015.png
Korištenje dijela obiteljske mirovine, uz zadržavanje osobne mirovine, u slučaju smrti supružnika odnosno partnera predlaže Vlada Izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, a ovom će novinom biti obuhvaćeno 155 tisuća korisnika.

Izmjenama i dopunama Zakona, koje je sa sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru, rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, Vlada zapravo nastavlja djelovati na unaprjeđenju položaja i proširivanju materijalnih prava umirovljenika.

"Povećanje adekvatnosti mirovina, uz održivost mirovinskog sustava, jedan je od primarnih ciljeva i ključnih prioriteta u programu Vlade do 2024. godine, kojima nastavljamo skrbiti za više od 1,2 milijuna naših umirovljenika", rekao je.

Korištenje dijela obiteljske mirovine u zadržavanje osobne mirovine u slučaju smrti supružnika odnosno partnera predstavlja vrlo važno novinu u našem mirovinskom sustavu i značajan iskorak, ocijenio je Piletić podsjetivši da se do sada nije omogućavalo istovremeno isplatu dvije mirovine, nego samo jedne, povoljnije.

"Korisnici mirovine koji zbog smrti bračnog ili iz vanbračnog druga ostaju beznačajno djela prihoda kućanstva potencijalno su izloženi riziku od siromaštva. Korištenjem dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu ublažit će se posljedice smanjenja realnih prihoda", dodao je.

Ovom novinom bit će obuhvaćeno više od 155 tisuća korisnika s predviđenim prosječnim povećanjem ukupnog prihoda od 5010 kuna mjesečno.

"Kao Vlada mislim da šaljemo ja sam signal da brinemo o posebno osjetljivoj skupini umirovljenika koji žive u samačkim kućanstvima pa su time  i najviše izloženi riziku siromaštva", rekao je.

Izmjenama i dopunama Zakona povećava se i mirovinski faktor za izračun visine obiteljske mirovine, a Piletić ističe da će se time te mirovine povećati za 10 posto i to za više od 136 tisuća korisnika, a procjenjuje se da će im mirovine na mjesečnoj razini rasti više od 250 kuna.

Obiteljske mirovine nastavit će rasti i temeljem dodatnog usklađivanja koje je predviđeno izmjenama Zakona, a korisnici će zadržati i pravo rada do polovice radnog vremena.

Uz redovno usklađivanje mirovina od 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, dodatno će se izmjenama Zakona, naime, postupno povećati najniža mirovina i to za ukupno 3 posto – 1,5 posto od 1. siječnja iduće godine i 1,5 posto od 1. siječnja 2025. godine.

"Ovim zakonskim izmjenama obuhvatit ćemo više od 287 tisuća korisnika najniže mirovine", istaknuo je Piletić te dodao kako se procjenjuje da će provedbom svih mjera više od 500 tisuća umirovljenika ostvariti povećani mirovinski prihod.

Izmjenama i dopunama Zakona predviđeno je i izuzimanje od ovrhe obiteljskih mirovina koju koriste djeca umrlog osiguranika radi jednakopravnog položaj djece kojima je obiteljska mirovina prihod za uzdržavanje.

Omogućuje se i rad uz istovremenu isplatu mirovine profesionalnim vatrogascima koji se tim pridružuju djelatnim vojnim osobama, policijskim službenicima umirovljenima prije 1999. godine,  koji sada mogu raditi pola radnog vremena te primati 100 posto mirovine ili raditi puno radno vrijeme uz isplatu mirovina u iznosu od 50 posto.

Za provedbu ovog Zakona osigurana su dodatna sredstva u državnom proračunu -  za 2023. godinu 1,217 milijardu kuna.

Izvor/Foto: Hina

Pisane vijesti