Ministar Marin Piletić i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica svečano uručili certifikate za socijalnog mentora

  • Slika /slike/2022/Vijesti/DSC_6260-min.JPG
  • Slika
  • Slika
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica uručili su certifikate o završenoj edukaciji za socijalnog mentora – nove usluge iz sustava socijalne skrbi kojom će se osigurati stručna pomoć korisnicima iz osjetljivih skupina društva.

„Niti pola godine od zakonodavnog uvođenja nove usluge socijalnog mentorstva, već danas imamo 245 stručnjaka koji su pred završetkom edukacije i koji će uskoro moći pružati prijeko potrebne usluge onima kojima je potrebna – dugotrajno nezaposlenim osobama koje su ujedno i korisnici minimalne zajamčene naknade, osobama s invaliditetom i mnogim drugima kojima je potrebna pomoć za uključivanje na tržište rada. Naša dužnost kao društva je osigurat im podršku, prvenstveno kroz senzibilizaciju i osnaživanje kapaciteta naših djelatnika i institucija“, naglasio je ministar Piletić.

U 15 edukacija na devet lokacija u Zagrebu, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Osijeku, Karlovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Puli uloženo je 840 tisuća kuna s naglaskom da svaki centar za socijalnu skrb i podružnice imaju po barem jednog sudionika. Regionalna uravnoteženost i dostupnost usluga diljem RH ključne su za postizanje socijalne sigurnosti u cijeloj Hrvatskoj.

„Prošlog je tjedna ostvarena prva u nizu uplata bespovratnih sredstava Hrvatskoj od 700 milijuna EUR iz programa NextGenerationEU. Kao potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju osobito me veseli što danas imam priliku vidjeti prve rezultate edukacije za socijalne mentore koji će raditi s ranjivim skupinama u društvu. Ovo je jedan od konkretnih projekata koji će se financirati već kroz sljedeću uplatu Hrvatskoj iz europskog proračuna, a koji na svoj specifičan način doprinosi izgradnji uključivog i solidarnog društva, ključu uspjeha našega gospodarstva”, istaknula je potpredsjednica EK Šuica.
 
Usluga socijalnog mentorstva bit će dostupna od 1. siječnja 2023., a ima za cilj kroz individualni pristup pružiti stručnu pomoć dugotrajno nezaposlenim i drugim korisnicima iz sustava socijalne skrbi u jačanju njihovih vještina i sposobnosti u svrhu zapošljavanja i uključivanja u društvo.

Uvođenjem usluge socijalnog mentorstva, koja će biti dostupna u svim centrima za socijalnu skrb uključujući i njihove podružnice, do 2025. godine omogućit će se aktivno korištenje usluge za najmanje 30 tisuća korisnika.

Pisane vijesti