Predstavljena Akademija socijalne skrbi

  • Slika /slike/2024/Akademija socijalne skrbi/DSC_3076.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U petak, 15. ožujka 2024. predstavljena je Akademija socijalne skrbi - javna ustanova osnovana svrhu organiziranja i provođenja stručnog usavršavanja stručnih i drugih radnika u sustavu socijalne skrbi te standardizacije obveznih i specijaliziranih programa stručnog usavršavanja. U okviru Akademije socijalne skrbi provodit će se organizacijske, timske i metodske supervizije u sustavu socijalne skrbi.

Na predstavljanju Akademije sudjelovali su kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Nada Murganić, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te ravnateljica Akademije socijalne skrbi Marija Barilić.

Akademija socijalne skrbi dio je reforme sustava socijalne skrbi koja je započela 2021. godine kada je donesen Akcijski plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi od strane Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika, kao i donošenjem sedam značajnih zakona kojima je uveden niz promjena u sustavu. 

Ministar Piletić istaknuo je kako je Vlada RH, upravo imajući u vidu ulogu sustava socijalne skrbi, odlučila provesti cjelovitu reformu sustava socijalne skrbi koja za cilj ima učinkovitiji i transparentniji sustav te da unapređenje zakonodavnog okvira, infrastrukturnog i organizacijskog funkcioniranja sustava, jačanje kapaciteta stručnjaka u sustavu socijalne skrbi predstavljaju ključna područja reforme.

Osnivanjem Akademije socijalne skrbi omogućava se drugačiji pristup sustavu educiranja stručnih radnika u sustavu socijalne skrbi kroz provođenje standardiziranih programa stručnog usavršavanja koji će adekvatnije odgovoriti na stvarne potrebe stručnih radnika te će osigurati njihovo pravodobnije educiranje i to od samog ulaska u sustav socijalne skrbi, u okviru obavljanja pripravničkog staža, a sustav educiranja će se uskladiti s modernim tehnikama učenja.

Ministar Piletić naglasio je kako je cjeloživotno učenje i obrazovanje u sustavu socijalne skrbi od iznimne važnosti, kako za sam sustav i stručnjake, tako i za 354 tisuće korisnika o kojima sustav skrbi. Istaknuo je i kako se socijalni problemi mijenjaju i traže drugačiji pristup, a što iziskuje dodatne kontinuirane edukacije stručnjaka.

Za uspostavljanje Akademije, u okviru Europskog socijalnog fonda plus osigurano je 16 milijuna eura, dok su u državnom proračunu na godišnjoj razini osigurana sredstva u iznosu od 1,27 milijuna eura za 2024. godinu, 1,28 milijuna eura za 2025. te 1,29 milijuna eura za 2026. godinu.
 

Pisane vijesti