Održan Peer review na temu „Predviđanje vještina prema potrebama tržišta rada“

Slika /slike/2024/Vijesti/10c7e18c-137a-42fe-a99b-ecf4c7f7ec93.jpg
U organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Europske komisije 14. i 15. ožujka 2024. godine održava se Peer review na temu „Predviđanje vještina prema potrebama tržišta rada“. 

Peer review je oblik međusobnog učenja država članice Europske unije, te sudjeluju predstavnici ministarstava, članovi EMCO odbora, ali i neovisni stručnjaci iz zemalja sudionica.

Okupljenima su se uvodno obratili državni tajnik Ivan Vidiš i Barbara Kaufmann, direktorica Uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju Europske komisije (DG EMPL).

Na događanju su sudjelovali predstavnici 13 država članica, predstavnici Europske komisije i nadležne europske agencije za vještine (CEDEFOP), uz sudjelovanje predstavnika tijela državne uprave i akademske zajednice iz Hrvatske.

Na događanju su se razmijenila iskustava i dobre prakse u uspostavi sustava za predviđanje kvalifikacija i vještina koje su potrebne tržištu rada, u kontekstu brzih promjena i transformacije gospodarstva.

Svrha uvođenja sustava je utvrditi stvarne potrebe i prema tome u buduće usklađivati upisne politike i druge potrebne mjere tržišta rada, temeljene na dokazima. Također, za pojedince su predviđanja potreba važna kako bi donosili informirane odluke o odabiru zanimanja i obrazovnih programa na svim razinama, kao i programa usavršavanja kako bi unaprijedili svoj potencijal za bolju zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada.

Pisane vijesti