Predstavljen projekt „Sveobuhvatna dijagnostika siromaštva i socijalne isključenosti i pregled sustava za praćenje socijalnih politika“

Slika /slike/2023/Vijesti/Svj.banka_mrosp.jpeg
U četvrtak, 9. veljače 2023. predstavljen je projekt „Sveobuhvatna dijagnostika siromaštva i socijalne isključenosti i pregled sustava za praćenje socijalnih politika“ koji se provodi u okviru Instrumenta za tehničku potporu (TSI) u suradnji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Glavne uprave za potporu strukturnim reformama Europske komisije i Svjetske Banke.

Sudionicima se obratila državna tajnica Margareta Mađerić, direktor Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Jehan Arulpragasam te voditeljica Odjela u Glavnoj upravi za potporu strukturnim reformama EK Raluca Painter.

„Svjesni cjelokupne situacije i potreba za poduzimanjem mjera, Vlada Republike Hrvatske je borbu protiv siromaštva postavila kao jedan od prioriteta, kako bi se osigurao minimalni životni standard najranjivijeg dijela stanovništva,“ naglasila je državna tajnica Mađerić.

Dodala je kako je upravo s tom misijom, donesen Nacionalni plan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti za razdoblje od 2021. do 2027. godine u kojemu se, između ostaloga, definira izrada sveobuhvatne dijagnoze siromaštva i socijalne isključenosti.

Sveobuhvatna dijagnostika siromaštva i socijalne isključenosti vezana je i uz provedbu mjere iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. usmjerene na adekvatnost i transparentnost, odnosno konsolidaciju socijalnih naknada. Njome se adresira i preporuka Vijeća Europske unije po Europskom semestru.

Istaknula je kako će se praćenjem provedbe mjera iz svih strateških dokumenata u području socijalne skrbi omogućiti pravovremena reakcija svih dionika radi unaprjeđenja sustava, ali i javnih politika za razvoj socijalnih usluga.

Na predstavljanju projekta sudjelovali su predstavnici tijela državne i javne uprave, a koji su važni dionici u postizanju ciljeva Projekta.

Foto: Svjetska banka

Pisane vijesti