Predstavljen Nacrt prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku

  • Slika /slike/2023/Vijesti/bc71d839-b9cb-4ea8-a4a6-e2dd717241cf.jpg
  • Slika
U utorak, 17. listopada 2023. predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar Marin Piletić, na sjednici Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom članovima su predstavili Nacrt prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku, novčane naknade namijenjene osobama s invaliditetom.

Ministar Piletić istaknuo je kako je Zakon o inkluzivnom dodatku nastavak sveobuhvatne reforme sustava socijalne skrbi i ispunjenje cilja Vlade RH u dijalogu s Povjerenstvom za osobe s invaliditetom, kao i da se donošenjem navedenog Zakona teži ka pravednijem, transparentnijem i jednostavnijem sustavu za više od 147 tisuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Zakonom o inkluzivnom dodatku četiri dosadašnje naknade (osobna invalidnina, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu, naknada do zaposlenja) objedinjene su u jednu, a korisnici će prava moći ostvariti brže i lakše, uz samo jedno vještačenje. 

Iznos inkluzivnog dodatka za sve korisnike bit će veći od iznosa objedinjenih naknada 
koje sada ostvaruju osobe s invaliditetom, s posebnim naglaskom na djecu s teškoćama u razvoju. Uz veće naknade osigurana je potpora djeci s teškoćama u razvoju u sustavu odgoja i obrazovanja pomoćnicima u nastavi, a odraslim osobama usluga osobne asistencije u svakodnevnom životu.
 
"Radi se o dvostrukom ulaganju u isti broj korisnika objedinjenih naknada, a na godišnjoj razini za inkluzivni dodatak izdvajat će se 506 milijuna eura, što je dvostruko više nego trenutno kumulativno izdvajanje za sve pojedinačne naknade", naglasio je ministar Piletić.

Istaknuo je i kako će, do priznavanja prava na inkluzivni dodatak, korisnici navedena prava moći i dalje ostvarivati, a postupci za te korisnike bit će provedeni do kraja 2024. godine po službenoj dužnosti i provodit će ih Hrvatski zavoda za socijalni rad, a pravo priznato od stupanjem na snagu Zakona o inkluzivnom dodatku 1. siječnja 2024. godine te će im biti isplaćena razlika u odnosu visinu naknade ostvarenog prava.




Pisane vijesti