Ministar Marin Piletić u Parizu: Uspješno završena rasprava o napretku RH u jednom od 25 područja u okviru pristupnog procesa OECD-u

Slika /slike/2023/Vijesti/1000030473.jpg
U sklopu procesa pristupanja Republike Hrvatske Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić je 10. i 11. listopada sudjelovao na sjednici Odbora za zapošljavanje, rad i socijalna pitanja OECD-a u Parizu. Na sjednici je predstavljen Pregled RH za područje tržišta rada, socijalne i migracijske politike temeljem kojeg se odlučuje o ispunjavanju uvjeta za pristupanje OECD-u u područjima iz nadležnosti Odbora.

Tijekom uvodnog obraćanja članovima Odbora, ministar Piletić je istaknuo kako je Hrvatska u 33 godine samostalnosti prešla dug put od okupirane i ratom razorene zemlje do članice NATO-a i Europske unije, a napori koje Hrvatska ulaže u socioekonomski razvoj zemlje i ostvarenje zajedničkih strateških ciljeva EU-a, prepoznati su ove godine i ulaskom u Schengen te Eurozonu. Ministar je također pozdravio preporuke navedene u Pregledu i istaknuo da ćemo ih adresirati kroz zakonodavni okvir i provedbu aktivnosti vezanih uz poboljšanje uvjeta na tržištu rada i  unaprjeđenje socijalne zaštite građana.

Ministar je naglasio kako su svi gore navedeni koraci vodili Hrvatsku do konačnog strateškog cilja, a to je ulazak u zajednicu najrazvijenijih zemalja svijeta okupljenih u OECD-u. Predstavljeni su ključni pokazatelji u području tržišta rada i socijalne politike kao i napori koje Hrvatska ulaže u provedbu aktivnih mjera zapošljavanja koji su rezultirali najnižom stopom nezaposlenosti u modernoj hrvatskoj povijesti. 

Tijekom rasprave istaknuta su i kontinuirana ulaganja u sustav socijalne sigurnosti, u cilju omogućavanja što boljeg životnog standarda građana Republike Hrvatske. Rekordno usklađivanje mirovina s rastom plaća dovelo je do sveukupnog rasta prosječne mirovine od 52,3 %. Reformom u sustavu socijalne skrbi razvijen je novi skup usluga usklađenih s potrebama većeg broja korisnika te su povećani iznosi naknada kako bi se odgovorilo na aktualne izazove uzrokovane visokom inflacijom.

Ministar je naveo kako se posebna pozornost posvećuje uslugama skrbi za najmlađe i najstarije članove društva te je započela izgradnja 18 centara za starije, a do 2026. godine planirano je otvaranje 22 500 novih mjesta u vrtićima. Ministar je završno zaključio kako je Hrvatska snažno predana procesu pristupanja OECD-u i daljnjem radu na postizanju još viših standarda u području zapošljavanja i socijalne politike.

Odbor za zapošljavanje, rad i socijalna pitanja OECD-a prepoznao je i pohvalio aktivnosti te ostvarene rezultate Republike Hrvatske u području socijalne politike, zapošljavanja i migracijske politike, kao i spremnost da nastavi adresirati i rješavati preostale izazove.

Članovi Odbora su pohvalili odličnu suradnju s predstavnicima Ministarstva u kreiranju Izvješća te je rasprava vezana za područje zapošljavanja, rada i socijalnih pitanja uspješno okončana. Po zaprimanju službene obavijesti ovo će postati i prvi uspješno završen tehnički pregled od ukupno 25 izvješća koja se raspravljaju i usklađuju na odborima i radnim skupinama u pristupnom procesu.

Pisane vijesti