Povjerenica Thyssen, predsjednik Vlade Plenković i ministar rada i mirovinskoga sustava Pavić sudjelovali na konferenciji „Ususret 2030. godini i izazovi Europskog stupa socijalnih prava“

U organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu održana je danas konferencija na visokoj razini „Ususret 2030. godini i izazovi Europskog stupa socijalnih prava“.

U organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu održana je danas konferencija na visokoj razini „Ususret 2030. godini i izazovi Europskog stupa socijalnih prava“ na kojoj su sudjelovali povjerenica Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen, predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr.sc. Andrej Plenković, ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić, ministrica za demografiju obitelj, socijalnu politiku i mlade Nada Murganić i ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac te rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.

Konferencija se bavila aktualnim temama digitalizacije radnih mjesta i izazova na modernom tržištu rada te izazovima koji pred države članice stavlja implementacija Europskog stupa socijalnih prava.

„Ovu konferenciju smo nazvali Ususret 2030. godini i izazovi Europskog stupa socijalnih prava koji predstavlja 20 načela na kojima će biti temeljeni EU fondovi, među kojima Europski socijalni fond, a koje predstavljaju skup vrijednosti koje Unija želi i financijski poduprijeti. Predsjednik Vlade na Social Summit for Fair Jobs and Growth u Göteborgu dao je podršku povelji o Europskom stupu socijalnih prava te je tom prigodom istaknuo neke komponente na kojima u Hrvatskoj izuzetno radimo. Prvenstveno kada je u pitanju zapošljavanje. Hrvatska bilježi rekordno nisku nezaposlenost, imamo oko 130 tisuća nezaposlenih, stopa nezaposlenosti je 7,9%, a nezaposlenost mladih smo od 2013. prepolovili“, istaknuo je ministar Pavić.

Govoreći o važnosti Europskog socijalnog fonda kao instrumenta Europske unije koji bitno pridonosi društvenim promjenama u zemljama članicama ministar je predstavio brojne projekte koji se u Hrvatskoj provode zahvaljujući tom fondu u okviru kojega je na raspolaganju 13 milijardi kuna za unaprjeđenje socijalne inkluzije i rješavanje društvenih problema.

„Posebno bih istaknuo projekt Zaželi u okviru kojega smo osigurali milijardu kuna za zapošljavanje 7.000 žena u ruralnim krajevima koje će brinuti za 30.000 starijih kućanstava. Kao primjer dobre prakse, projekt su prepoznale i Irska i Austrija koje su zainteresirane za provedbu tog projekta u svojim zemljama“, kazao je ministar Pavić.

Ministar je naglasio da je tijekom posjeta povjerenicu Thyssen upoznao s pripremama Ministarstva rada i mirovinskoga sustava za predsjedanje Vijećem EPSCO u okviru hrvatskog predsjedanje EU u prvoj polovici 2020.

“Zadovoljstvo mi je da naša današnja konferencija za temu ima izazove Europskoga stupa socijalnih prava. Ono je važno područje djelovanja Vlade kojemu je cilj kroz javne politike smanjiti nejednakosti u društvu i osigurati jednake mogućnosti za sve, a osobito za najranjivije skupine naših sugrađana“, naglasio je predsjednik Vlade i nadodao da je Hrvatska podržala proglas o Europskom stupu socijalnih prava čiji je smisao isticanje načela na kojima se treba temeljiti učinkovito i pravično tržište rada i sustav socijalne zaštite, kao i odgovori na nove izazove koji proizlaze iz društvenog, tehnološkog i ekonomskog razvoja svijeta koji se rapidno mijenja.

Predsjednik Vlade u svome govoru osvrnuo se je na mirovinski sustav kao važan aspekt socijalne politike: „Sada je ministar Pavić, zajedno sa svojim suradnicima, uputio skupinu zakonskih akata u javno savjetovanje i očekujemo doprinos u ovoj javnoj raspravi svih koji su zainteresirani“.

Povjerenica Thyssen, koja je na poziv ministra Pavića danas boravila u prvom službenom posjetu Hrvatskoj, istaknula je kako je EU okrenula novo poglavlje jer se nakon krize vratio gospodarski rast, porasla je zaposlenost i 239 milijuna Europljana radi.

„Hrvatska također ide prema rastu, nikada prije nije bilo tako velikog pada nezaposlenosti, međutim plodovi tih pozitivnih promjena još uvijek nisu dostupni svima i na tome trebamo raditi – pripremiti se za novo doba digitalizacije i tehnološku revoluciju koja mijenja svijet zaposlenja i rada“, napomenula je povjerenica i nadodala da Unija mora detaljnije raditi na poboljšanju vještina, a Europski stup socijalnih prava za glavni cilj ima pripremu ljudi za takve promjene.

Konferencija je obuhvatila dva panela: „Digitalizacija svijeta rada – izazov usavršavanja na modernom tržištu rada“ i „Implementacija Europskog stupa socijalnih prava.


Na prvom panelu sudjelovali su Egbert HOLTHUIS, voditelj Službe „Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska”, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivost, Europska komisija, Krešimir SEVER, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Bernard JAKELIĆ, zamjenik glavnog direktora HUP-a, Marin TROŠELJ, predstavnik projekta „Hrvatska stvara“, Dr. Aleš EKAR, predsjednik uprave Chromos boje i lakovi d.d, korisnik mjere pripravništva, Alojzije JUKIĆ, predsjednik uprave Comping d.o.o, korisnik mjere pripravništva.


Ivica BOŠNJAK, pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Šime SMOLIĆ i Ivan ČIPIN, profesori Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Stanko RAGUŽ, Udruga Veličanka – korisnik programa „Zaželi”, te Mia TROHA, ravnateljica dječjeg vrtića Nemo – korisnik programa „Vrtići” sudjelovali su na drugom panelu „Implementacija Europskog stupa socijalnih prava“.

Pisane vijesti