Potpisani dodak II. Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne i Kolektivnom ugovoru za države službenike i namještenike

Slika /slike/2023/Vijesti/VRH_3083-01.jpeg
Ministar Marin Piletić i sindikalni predstavnici potpisali su u petak dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za zaposlenike u javnim službama te dodatak Kolektivnom ugovoru za državne službenike o povećanju regresa na 300 eura za članove, odnosno na 250 eura za nečlanove sindikata.
 
U prigodnom obraćanju prije potpisivanja predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je osigurano 9,1 milijun eura za povećanje iznosa regresa u tim službama i izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom.
 
Cilj socijalnog dijaloga je kontinuirano unaprjeđivanje materijalnih prava zaposlenika maksimalno u okviru mogućnosti, rekao je premijer i najavio kako će se pregovarati i o isplati uskrsnice za 2024. kao novog prava što, kako je rekao, pokazuje kontinuitete Vladine socijalne politike.
 
Podsjetio je kako Hrvatska nikada nije imala manju nezaposlenost, kao i nikad veću zaposlenost od oko 1.660.000 zaposlenih. Također je podsjetio i na povećanje prosječne plaće za 48 posto, minimalne za 70, a prosječne mirovine za 37 posto u uvjetima pandemije i krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu.
 
Cilj je da kroz ta vremena prođemo zajedno u čemu je socijalni dijalog važna sastavnica, naglasio je premijer. Podsjetio je kako je Vlada zaštitila standard građana paketom vrijednim 6,8 milijardi eura.
 
Ministar rada rada, mirovinskog sustava, socijalne politike i obitelji Marin Piletić izrazivši zadovoljstvo postignutim dogovorom najavio je daljnje pregovore o povećanju materijalnih prava kao i o osnovici plaća u državnim i javnim službama na jesen. Povećan je regres za članove sindikata na 300 eura i na 250 za nečlanove, a ugovorit će se i novo pravo uskrsnica za 2024., dodao je Piletić.
 
Koordinatorica pregovora 11 sindikata javnih službi, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem postignuti dogovor  ocijenila je kao iskorak u postupku pregovaranja, a isplata regresa u visini od 300 eura za članove sindikata, odnosno 250 eura za nečlanove kao iskorak u njihovu razlikovanju u skladu sa Zakonom o radu, što su sindikati i tražili. Ostaje nam raditi na ostvarenju ostalih materijalnih prava zaposlenika, dodala je.
 
U ime sindikata državnih službi, predsjednik Sindikata policije Hrvatske  Dubravko Jagić ocijenio je kako se radi o malom, ali vrijednom dodatku te da su članovi nereprezentativnih sindikata nezadovoljni (zbog manjeg povećanja regresa), no da kriteriji moraju postojati.
 
Cilj nam je ostvarenje boljih uvjeta, istaknuo je Jagić izrazivši nadu da će pridonijeti jačanju sindikalne scene te da je to jedan od koraka kako bi se snaga sindikat temeljila na brojnosti članstva, a ne glasnosti pojedinih sindikalnih čelnika.
 
Potpisivanju su nazočili i ministri mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, financija Marko Primorac, pravosuđa i uprave Ivan Malenica i zdravstva Vili Beroš.

Izvor: Hina
Foto: Vlada RH

Pisane vijesti