Potpisane izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i novi Temeljni kolektivni ugovor za zaposlenike u javnim službama

  • Slika /slike/2024/VRH/010324.jpg
  • Slika
U petak, 1. ožujka 2024. u nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića potpisane su izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i novi Temeljni kolektivni ugovor za zaposlenike u javnim službama. Ugovore je u ime Vlade RH potpisao ministar Marin Piletić.
 
Tom prilikom ministar Piletić zahvalio je socijalnim partnerima na konstruktivnom dijalogu tijekom procesa donošenja Zakona o plaćama, donošenja uredbi i kolektivnih ugovora.
 
Predsjednica sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem istaknula je kako se u sklopu izrade Temeljnog kolektivnog ugovora radilo na tome da se poboljšaju materijalna i nematerijalna prava za zaposlenike javnih službi te dodala kako se kontinuitet po pitanju pregovora za dobrobit zaposlenika u javnim službama nastavlja na jesen.
 
Zaključila je kako u Republici Hrvatskoj postoji permanentni socijalni dijalog što je dokaz da su se za potpisivanje Temeljnog kolektivnog ugovora odazvali svih 11 reprezentativnih sindikata.  
 
Predsjednik sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić u ime predstavnika sindikata državne službe zahvalio je predstavnicima Vlade na suradnji i izrazio svoje zadovoljstvo postignutim dogovorom tijekom pregovora.
 
Predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo u zaokruživanju procesa reforme sustava plaća u RH nakon donošenja Zakona o plaćama, uredbi o koeficijentima za javne i državnu služba čime se osiguralo najveće povećanje plaća u povijesti RH za više od 244 tisuće zaposlenika u državnoj i javnim službama za što je osigurano 1,63 milijarde eura.
 
Dana 1. siječnja 2024. na snagu je stupio novi Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama, dok su Uredbe kojima se uređuju radna mjesta i koeficijenti za izračun plaća u državnoj i javnoj službi, stupile na snagu 1. ožujka 2024. Kako je u međuvremenu utvrđena reprezentativnost novog sindikata za javne službe, sukladno odredbama Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, započeli su kolektivni pregovori o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora, a za Kolektivni ugovor pregovori o izmjenama i dopunama, s ciljem usklađivanja njihovih odredaba s novim Zakonom o plaćama te Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u RH.
 
Ugovorima koji su potpisani, između ostaloga, jubilarna nagrada iznosi 240 eura, a iznos koji pokriva sistematske preglede određen je na 160 eura.

Foto: Vlada RH

Pisane vijesti