Potpisan Memorandum o suradnji u području tržišta rada između ministarstava Republike Hrvatske i Republike Filipini

  • Slika /slike/2024/Uprava za tržište rada/Untitled design.png
  • Slika
  • Slika
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i ministar za radnike u inozemstvu Republike Filipini Hans Leo J. Cacdac potpisali su Memorandum o suradnji u području tržišta rada s ciljem unaprjeđenja institucionalnih kapaciteta u području tržišta rada i zapošljavanja dviju zemalja.

„Jačanjem međusobnih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Filipini potpisivanjem Memoranduma stvaraju se preduvjeti za kvalitetnu suradnju dviju država u područjima zapošljavanja, obrazovanja te razmjene stručnih znanja i vještina. Suradnjom i koordinacijom aktivnosti značajno ćemo pridonijeti ispunjenju zajedničkih ciljeva - za Hrvatsku je to osiguranje kvalitetne radne snage za potrebe našeg tržišta rada, a za filipinsku stranu ravnopravnost u radničkim i ostalim pravima te socijalnoj zaštiti filipinskih radnika“, naglasio je ministar Piletić.

Suradnja između ministarstava odvijat će se kroz razmjenu iskustava u četiri prioritetna područja - poboljšanje učinkovitosti usluga zapošljavanja, pružanje usluga poslodavcima, pružanje usluga tražiteljima zaposlenja te međunarodno posredovanje pri zapošljavanju.

Kroz navedena prioritetna područja, između ostaloga, razmjenjivat će se informacije o tržištu rada i politikama zapošljavanja kao i potrebama na tržištu rada u pogledu znanja, vještina i kompetencija radi što bolje organizacije aktivnosti osposobljavanja u Republici Filipini.

Također, uspostavljenom suradnjom ove dvije institucije razmjenjivat će se informacije o modelima obrazovanja i osposobljavanja za radnike koji ispunjavaju uvjete u skladu s potrebama tržišta rada, kao i o svim mjerama pravne i socijalne zaštite radnika.

„Memorandum koji smo potpisali označava značajnu prekretnicu u rastućem partnerstvu između Republike Hrvatske i Republike Filipini. Ovo je više nego samo sporazum na papiru, Memorandum ponovno potvrđuje našu zajedničku predanost očuvanju prava, dobrobiti i dostojanstva filipinskih radnika koji odluče potražiti prilike ovdje u Hrvatskoj. Također, odražava naše uzajamno prepoznavanje važnosti poštenih, etičkih i transparentnih praksi u radnim odnosima“, zaključio je ministar Hans Leo J. Cacdac.

Pisane vijesti