Poljskom donacijom prikupljeno više od 1,7 milijuna kuna sredstava za izgradnju novog Dječjeg doma Vrbina u Sisku

Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/poljska2021.jpg
Nakon razornog potresa koji se dogodio 29. prosinca 2020. na području Banovine, zgrada Dječjeg doma Vrbina u Sisku teško je oštećena te su je djeca i zaposlenici morali napustiti i privremeno se smjestiti u Dom u Lipiku i SOS Dječjem selu Lekenik.
 
Zahvaljujući privatnoj donaciji građana Poljske, a na inicijativu poljskog novinara Witolda Gadowskog sa suradnicima, za potrebe izgradnje novog Dječjeg doma Vrbina u Sisku, prikupljeno je više od 1,7 milijuna kuna.
 
Dječji dom Vrbina Sisak djeluje već 67 godina kao ustanova socijalne skrbi koja vodi brigu o djeci bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a u ovom trenutku zbrinjava 25 djece.
 
„Svi mi imamo samo jednu želju da ponovno izgradimo Dom Vrbinu, onako kako je i zamišljen – kao središnji centar za pružanje usluga u zajednici za djecu i obitelji u Sisku i šire. Suvremenu ustanovu koja je prilagođena prema potrebama djece“, istaknula je državna tajnica Marija Pletikosa te zahvalila organizatorima prikupljanja donacije.

Veleposlanik Tomislav Vidošević zahvalio je novinaru i pokretaču ove inicijative Witoldu Gadowskom na činu te istaknuo kako su prikupljena sredstva namjenska za izgradnju novog Dječjeg doma.

Witold Gadowski zahvalio je svima onima koji su sudjelovali i podržali inicijativu za izgradnju novog Dječjeg doma te naglasio kako je gotovo 10 tisuća ljudi doniralo sredstva što ima još veću važnost s obzirom na to da živimo u pandemijskim vremenima. Naglasio je da je ovakva donacija pokazatelj solidarnosti poljskog s hrvatskim narodom.

Ravnateljica Dječjeg doma Đurđica Pavešić-Herkov zahvalila je svima na donaciji i istaknula kako će novoizgrađeni Dom služiti kao organizirano stanovanje djeci koja će se pripremati za samostalni život.
 
Simboličnom primopredajom prikupljenih sredstava putem videoplatforme nazočili su uz pokretača inicijative glumica Agnieszka Perepeczko te novinar Adam Dąbrowski, treći tajnik Veleposlanstva RH u Republici Poljskoj Marijan Barić, attache Ana Petrinović, Nancy Butijer iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova i viša stručna suradnica za obnovu u Požeško-slavonskoj županiji Manuela Marter.  
 

Pisane vijesti