Održana konferencija –„ Europa koja se razvija“

  • Slika /slike/prosinac 2019/Varaždin konferencija Europa koja se razvija 3122019/Europa koja se razvija VŽ (10).JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Varaždin – Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić sudjelovala je na konferenciji predstavljanja prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske - „Europa koja se razvija“ koja se 3. prosinca 2019. održala u Varaždinu.

Uz predstavljanje prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, na konferenciji su održana dvije panel rasprave vezane za EU fondove te uravnotežen, održiv i uključiv razvoj Europe.

Na konferenciji je uz ministra gospodarstva Darka Horvata, ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnu Bedeković i ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, sudjelovala i državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Majda Burić.

Na panelu o uravnoteženom, održivom i uključivom razvoju Europe državna tajnica Burić je govorila o novim izazovima na tržištu rada kao što su sve brži razvoj novih tehnologija i razvoj novih oblika rada. Kao odgovor na spomenute izazove državna tajnica je istaknula da je razvoj relevantnih vještina kroz upskilling i reskilling upravo zbog toga jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja.

„Sudionici na tržištu rada trebati će sve češće stjecati nove vještine kako bi osigurali konkurentnost i zapošljivost“,  napomenula je državna tajnica.

Također, vezano za poboljšanje kvalitete života građana Europske unije, državna tajnica je istaknula daljnji razvoj politika koje stvaraju bolje radne i životne uvjete te podsjetila da je upravo zbog toga važno jačanje dobrobiti zaposlenih na radu, koje je ujedno još jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja.

„Planiramo potaknuti države članice da dodatno razmotre inovativne oblike rada, kroz dijalog sa socijalnim partnerima i ostalim dionicima rada te smatramo da je poseban naglasak potrebno staviti na fleksibilnost radnih uvjeta i ostvarivanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života“, naglasila je državna tajnica Burić.

Zaključno, državna tajnica je podsjetila da će se u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u travnju organizirati neformalni sastanak ministara nadležnih za zapošljavanje i socijalnu politiku te sastanak ministara za zapošljavanje i socijalna pitanja u formatu EU država „Zapadnog Balkana“ u suradnji s Europskom komisijom.

Republika Hrvatska početkom iduće godine preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije, a četiri prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije su Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna.
 

Pisane vijesti